Психологи радять не асоціювати себе з партнером - у нього свої емоції, у вас свої. Однак практика сімейного життя показує, що більшості пар складно дистанціюватися один від одного, не засмучуючись, наприклад, коли чоловік або дружина приходить з роботи в поганому настрої і починає пред'являти безпідставні претензії.

Відчувати негативні емоції час від часу нормально, але іноді ваша кохана людина може непомітно перейти грань - важливо не списати це на втому, а допомогти йому справитися з проблемою при його бажанні визнати і вирішити її.

«Ти бачила свого начальника? Багатий, спортивний - хто не закохається?»

Патологічні ревнощі зруйнували не один союз. Основна причина проблеми - низька самооцінка людини, або досвід зради в минулих відносинах. Навіть якщо партнер розповідав вам про зраду колишніх коханих, ви не повинні його жаліти і живити негативні емоції. Що тільки не трапляється з людьми, але проблеми треба вирішувати: можна навчитися заново довіряти і відмовитися від контролю заради загального комфорту. Навіть якщо чоловік не намагається зловити вас на зраді, його невдоволення собою теж багато про що говорить і вимагає роботи з самооцінкою.

«Подивися на ці новини - жах, що твориться!»

Уміння прийняти ситуацію і змиритися з нею, щоб виконувати всі рекомендовані правила, важливо для збереження психічного здоров'я. Поточна пандемія показала, наскільки люди залежні від негативної інформації і буквально харчуються нею. Не варто відкидати, що ЗМІ підігрівають інтерес аудиторії, повідомляючи «термінові новини» та «останні відкриття вчених», проте жодна з тим не піднімається просто так - все це відповідь на інтерес людей. Але читати новини в усіх можливих джерелах і тероризувати партнера, коли ви працюєте з дому і замовляєте доставку їжі - вже занадто.

«Мені вже 30, пора визнати, що я невдаха»

Не будемо ставити питання про те, чому ви вибрали чоловіка, який вважає себе порожнім місцем - це вже ваша проблема ролі «рятівника», яку теж потрібно вирішувати в кабінеті лікаря. Однак подібні заяви, як вище, часто зустрічаються в нашій культурі, де, за повір'ям людей, ти або став мільйонером у 18, або в 40 працюєш за копійки. Вчіться на прикладі Європи, де до 30 багато тільки визначаються з професією і починають кар'єрний шлях. Психолог розповість вашому коханому, що не потрібно порівнювати себе з іншими, а важливо оцінювати себе відносно самостійно поставлених цілей.

«Та ніколи мене батьки не любили»

Є об'єктивні факти, які доводять погане ставлення батьків до виховання дитини - домашнє насильство, незабезпечення базових потреб, перекладання ролі батька на бабусь і так далі. Але часто люди скаржаться на старших без причини, намагаючись перевалити на них тягар відповідальності за нескладену долю. Одні звинувачують батьків у тому, що ті не сплатили їм навчання, тоді як по суті вони могли самі безкоштовно вступити до університету. Іншим здається, що молодших братів і сестер любили більше - це теж неправда.

Психолог пояснить людині, як йому впоратися з негативом, визнати відповідальність за власне життя і пробачити старших, якщо вони дійсно допускали помилки.