Епідемія коронавируса привела до того, що десятки мільйонів громадян нашої країни виявилися на самоізоляції. Дотримання цього режиму передбачає, що практично весь час, поки він діє, люди знаходяться вдома.

В умовах самоізоляції ризик сімейних конфліктів збільшується в кілька разів. Не дарма прогнозується зростання розірвань шлюбів і любовних відносин саме під час самоізоляції і після її завершення. Як не дати карантинним заходам зруйнувати вашу любов? Звичайно, кожна ситуація індивідуальна, і в деяких випадках все може бути вже так запущено, що ніщо не в силах виправити.

Кілька універсальних рекомендацій, які допоможуть подружжю або партнерам менше конфліктувати

По-перше, перебуваючи в обмеженому просторі, потрібно заздалегідь планувати режим дня, домашні справи, спілкування один з одним. Адже подружжя може віддалено працювати, навчатися, читати. Щоб не заважати один одному, потрібно обговорювати, хто і коли що робить. Тоді буде менше розбіжностей і суперечок.

По-друге, всі побутові справи повинні розподілятися і робитися спільними зусиллями. Це зблизить подружжя і захистить від можливих закидів в стилі: ось я все роблю по дому, а ти тільки лежиш на дивані і дивишся телевізор.

По-третє, спілкування з дітьми також має розподілятися між батьками в більш-менш рівних пропорціях. Скажімо, дві години з дітьми займається мама, потім дві години тато, потім знову мама. Такий підхід дозволить уникнути можливої перевантаження і зробить спілкування з дітьми менш рутинним і більш радісним.

По-четверте, ігри, прийом їжі, спілкування один з одним повинні проводитися по заздалегідь обумовленому плану. Якщо кожна людина буде знати і дотримуватися цих правил, стане набагато простіше взаємодіяти навіть в умовах цілодобового перебування в невеликому приміщенні.

По-п'яте, обов'язково має бути присутній час тиші. Коли в квартирі невеликої площі живе кілька людей, це буде дуже важливим рішенням. Адже іноді так корисно просто відпочити в тиші, відволіктися від постійного спілкування і побутових клопотів.

По-шосте, потрібно обов'язково продумувати і обговорювати, що ми чекаємо від вечірнього прийому їжі - чи буде це некваплива вечеря під розмови або перегляд фільму, або ж швидкий перекус перед тим, як перейти до перегляду фільму чи інших справ.