З зозулями дійсно пов'язана велика кількість забобонів, а ось прислухатися до них чи ні, вирішувати тільки вам.

Зозуля є пташкою дуже неоднозначною, загадковою. У багатьох народних переказах зазначено, що в таку птицю перетворювалася жінка, чиє сімейне життя не складалося. Дізнайтеся, що відбудеться за прикметами, якщо ви раптом зустрілися з цією пташкою, що кує, інформує Ukr.Media.

Напевно, ви часто чули, що саме зозулями кличуть безвідповідальних мам, які залишають своїх дітей напризволяще. Також, як і ці птахи підкидають свої яйця в гнізда інших і самі про них не піклуються.

Слов'яни по-особливому ставилися до зозулі та придумали багато прикмет. Вони вважали, що це райська ключниця: першою відлітає в теплі країни (відкриває) і останньою повертається (закриває їх). Щоб зрозуміти, що вас чекає, треба було дослухатись, подивитися, де ж розташувалася під час співу пташка, з якого боку доноситься спів.

Хороші прикмети про кування

Одне з найпоширеніших повір'їв каже, що коли ви перший раз у році почули голос зозулі, потрібно запам'ятати, що ви робили в цей час. Саме цим ви будете займатися протягом найближчого року.

Майстрували щось — весь рік доведеться чинити якісь предмети, виготовляти їх. Може навіть це стане вашим новим видом заробітку. Почули голос птаха під час відпочинку — рік буде нескладним, буде час полежати на печі.

До речі, прикмети про зозулю відносяться і до здоров'я. Почули голос птаха, коли хворієте — весь рік доведеться хворіти, в цей день були здорові, повні сил — хвороби будуть обходити стороною.

Вважалося, що при куванні слід озвучити мрію. Особливо це важливо, якщо чути голос з правого боку — мрія точно здійсниться. Щоб посилити ймовірність виконання бажання про багатство, під час кування потрібно монету перекинути з руки на руку.

Якщо кує біля будинку — можна загадати будь-яке бажання, пов'язане з родичами, сімейним вогнищем. У прикметах на гроші потрібно дістати гаманець і подзвеніти монетами, які лежать в ньому.

Гаманця під рукою не виявилося — обстежте кишені. Якщо там є хоч якась дрібниця, подзенькайте нею. Люди вірять, гроші переводитися не будуть. Згідно з давнім повір'ям, якщо людина виходить з дому з портмоне наповненим грошима і чує трель, чекає несподіване багатство.

Зверніть увагу, звідки лунає перший крик зозулі. Якщо він йде зі сходу чи заходу, то ваше життя буде довгим, багатим та благополучним. Якщо спів лунає попереду вас, життя буде довгим, здоров'я міцним.

За прикметами про дітей, щасливим буде народжений, коли закувала зозуля. Успіх буде супроводжувати тих, хто почув її голос стоячи на зораній землі.

Завдяки пташці можна визначити, скільки років вам залишилося жити. Однак, така прикмета може бути обманом, адже довго кує не часто.

Погані повір'я

Люди вкрай негативно ставилися до зозулі, коли бачили їх на території сіл, селищ. Вважалося, якщо птах сяде на дах і почне кричати, скоро одна людина, яка тут проживає, помре. Смерть віщує також пташка, яка літає над головою однієї й тієї ж людини, також, яка почала кувати з північної сторони або сидить на гнилій гілці.

Поганий знак — почувши спів птаха дивитися на землю. Вважалося, це притягне важку хворобу, яка буде супроводжувати людину все життя.

Зозуля, яка співала після 12 липня (Петрова дня) і восени, віщувала нещастя. У відповідь їй потрібно прокувати, щоб замовкла.

Якщо сідає на худобу, на огорожу пасовищ, господарі готувалися до мору. Птиця бігає по селі, поводитися неспокійно — до пожежі.

Кування з лівого боку до невдач, того хто його почув, найближчим часом здійснить безліч помилок, посвариться з близькими. Почути спереду себе — до сліз.

Бідність і банкрутство чекає тих, хто зустрів спів без грошей в кишені.

Поганий рік віщував птах, якщо він починав співати раніше солов'я. Ні врожаю не буде, ні грошей, та й на розваги часу і фінансів вистачати не буде.

Зозуля — провісник тепла

Кує в травні, на початку літа або восени — попереджають про те, що буде тепло. Якщо зозуля навесні дає про себе знати дуже часто, а співає довго, заморозків не буде. Чим більше птахів одночасно співають, тим спекотнішим буде день.

Чи знаєте ви, що співають лише самці, щоб привернути увагу самок і прибрати суперників з території? Найчастіше самки видають тихі звуки або мовчать.

Якщо птах співає після 13 липня, весь залишок літа буде сухим, жарким. Птах, який постійно співає восени, пророкує довге і сухе бабине літо. У деяких випадках спів птаха може говорити про негоду. Наприклад, якщо кує вона голосно, скоро піде дощ. А ось про заморозки говорить кування, яке лунає з засохлого дерева.

Забобони про врожай

Наші предки намагалися дотримуватися різних погодних прикмет, які допомагали вирощувати багатий урожай, розшифровували знаки, які посилалися вищими силами через голубів, ластівок та інших птахів. По тому, як саме співає зозуля, можна було судити про урожай.

Варто посадити розсаду до того, як вперше закує пташка. Вважалося, що все посаджене після урожаю не дасть. Добрі вісті обіцяли пташки, які співають навесні на вкритому листям дереві. По співу могли визначити, чи хороший час для посіву льону та конопель. Якщо під час співу цвіте горобина або розпускається дуб, врожай буде багатим.

З зозулями дійсно пов'язана велика кількість забобонів. Використовуючи цих птахів ви можете залучити багатство, дізнатися, як скоро ви підете під вінець. А ось прислухатися до негативних забобонів, пов'язаних з цими птахами чи ні, вирішувати тільки вам. 

Джерело