Чорна малина порівняно рідкісний гість у наших дачників і садівників. Вже нікого не дивує її жовтий сорт. Але її чорну сестру часто плутають з ожиною.

Незважаючи на популярність чорної малини, яка стрімко розвивається, як і раніше залишається вельми обмежена кількість практичних рекомендацій щодо її вирощування. Варто відразу зазначити, що агротехніка цієї рослини схожа з агротехнікою червоної або жовтої малини, однак має ряд відмінних особливостей, якими не слід нехтувати.

Вибір місця посадки

В якості місця посадки необхідно вибрати в достатній мірі освітлену, але в той же час захищену від холодних вітрів і досить суху ділянку.

Прийнято вважати, що рівень ґрунтових вод у цьому місці не повинен перевищувати 1,5-2 метрів від поверхневого шару. До грунтів рослина не вимоглива, проте вдячно відгукується на родючі суглинки і супіски. Також, вибираючи місце посадки цієї культури, не варто забувати і про згубне для неї захворювання - верти (вертицильозне в'янення).

З цих причин рослину не рекомендується висаджувати поруч з жовтою і червоною малиною, а також на землях, що перебували раніше під пасльоновими культурами, наприклад, картоплею.

Коли робити посадку саджанців

Висадку куплених саджанців краще проводити навесні, коли мине загроза різких заморозків, але особливо затягувати з посадкою не слід, так як рослина дуже рано починає вегетаційний сезон. Висадку здійснюють в кубічні лунки 40х40х40 з попередньо внесеними до них добривами.

В цьому плані себе дуже добре зарекомендував перегній/компост з додаванням деревної золи. Пропорції слід підбирати індивідуально, виходячи з типу ґрунтів.

Відстань між сусідніми лунками не повинна бути менше півметра. Якщо проводиться рядова посадка, то між рядами слід витримувати відстань не менше 1,5 метрів.

Після посадки рослину рясно поливають, а верхній шар грунту мульчують кокосовим волокном, тирсою або сіном для підтримки сталості мікрокліматичних факторів ґрунту, що особливо необхідно в перші дні після висадки.

Подальший догляд

Подальша «контрольна точка» очікується на наступний рік, коли рослини досить зміцніють і зростуть. Тож наступної весни рекомендується встановити металеву сітку або мотузяні опори для фіксації на них дугоподібних стебел, які будуть звисати.

Обрізка

Тут варто обмовитися, що існує метод отримання компактних кущів за допомогою обрізки, які не потребують фіксації. Для цього однорічні пагони, які досягли півметра, вкорочують на 10 сантиметрів, що призводить до активації пазушних бруньок, з яких в подальшому будуть сформовані бічні пагони. Як тільки довжина бічних пагонів наблизиться до одного метру їх також вкорочують, залишаючи не більше 5 добре розвинених бруньок на кожному. Безумовно, подібні заходи скоротять врожайність куща в штучному еквіваленті, але зате збільшать якість і розмір ягід.

Перше плодоношення

Також влітку наступного року варто очікувати першого рясного плодоношення. У зв'язку з цим відразу ж після закінчення періоду плодоношення необхідно видалити всі пагони, які відплодоносили. Ревізію ж молодих пагонів слід проводити регулярно по весні, залишаючи не більше 6 найсильніших. Також у цей час рекомендується провести санітарну обрізку.

Окремо слід сказати, що чорній малині необхідна достатня кількість води в період дозрівання ягід, тому в цей час необхідний рясний полив рослин, якщо засушлива погода. Під кожен кущ рекомендується вносити не менше 10 літрів води. З приходом пізньої осені рослину рекомендується відв'язати від опор і укласти на землю, щоб стебла змогли бути повністю прикритими снігом. У яких-небудь інших додаткових укриттях на зиму рослина не потребує. 

Джерело