Кожну весну спостерігаєте за сусідами і не можете зрозуміти, навіщо вони білять стовбури дерев до початку дачного сезону? Зрозуміло, у них є свої аргументи, однак варто розібрати їх розумність і правдивість, перш ніж хапатися за банку фарби.

Зрозуміло, більшість садівників вже знає: правильно білити дерева восени. Але неякісна побілка може змитися під напором осінніх дощів або мокрого снігу, і до лютого від неї не залишиться і сліду. Помічаючи це, дачники вважають, що можна оновити білила на деревах у квітні, а то і в травні. На жаль, ця логіка хибна. І ось чому.

Період появи сонячних опіків на деревах

Основною причиною побілки дерев вважаються сонячні опіки і морозобоіни, які з'являються на корі плодових і декоративних дерев в результаті різких перепадів температури. Вдень стовбур нагрівається, на ньому тане сніг, потрапляючи в тріщини і складки, а вночі вода замерзає, розриваючи кору. Найчастіше це відбувається у другій половині лютого або на початку березня, але в регіонах з нестабільною зимовою температурою може статися і раніше, в тому числі на початку зими.

Шар білої фарби або вапняного розчину на стовбурі і скелетних гілках дозволяє не тільки відштовхувати сонячне світло і менше нагріватися, але і захищати дерево від проникнення вологи в отвори на корі. Саме для того, щоб захистити дерева від зимових травм, їх білять пізньою осенню, після того як опаде листя, але до настання морозів.

Правильна підготовка до побілки дерев

Зрозуміло, осіння побілка дерев - це не панацея від усіх хвороб, а лише їх профілактика, а точніше, одна з частин профілактичного комплексу заходів. І для того, щоб отримати максимальний результат, дерева потрібно підготувати до нанесення речовини для побілки, тобто почистити.

Саме восени на корі накопичується максимум моху і лишайників, але в той же час завдяки великій кількості дощових днів вони розм'якшуються і досить легко знімаються з кори. Для цього потрібно взяти жорстку щітку і ошкурити всі сумнівні ділянки. Після цього дерево бажано обробити протигрибковими препаратами і лише через 2-3 дні білити.

Навесні чистити кору дерев не варто, оскільки будь-яка травма може позначитися як на їх цвітінні і плодоношенні, так і на комахах-шкідниках, а значить хвороботворним бактеріям в теплу пору року легше буде нашкодити рослинам.

Чому марно білити дерева навесні

Як ви вже зрозуміли, основну користь від побілки дерева отримують у період з кінця зими до початку весни. А потім і сонце, не відбиваючись від снігу, стає м'якшим, і листя прикриває кору від опіків, і морозів вже немає. До того ж, навесні настає час інших обробок, покликаних боротися з комахами і хворобами плодових і декоративних дерев.

Якщо ви не побілили дерева восени, або побілка не перенесла вологості і облізла зі ствола, повторне фарбування варто проводити не пізніше середини лютого і тільки при температурі вище 5°С.

Не встигаєте зробити цього з об'єктивних причин? Тоді не робіть в принципі, відклавши це до осені. Занадто пізня побілка, при якому фарба чи вапно потрапляють на бруньки, листя або бутони, здатна погубити весь потенційний урожай або послабити дерева.

Якщо ж ви приїхали в сад в кінці зими, але ще занадто холодно для нанесення фарби на дерева, краще захищати їх від підступного весняного сонця щитами з південно-східної сторони або тонким шаром мішковини, спанбонду, паперу та газет - вони також прекрасно впораються із завданням. 

Джерело