Якщо під час самоізоляції ви зіштовхнулися з такою проблемою, як надлишок вільного часу, ми можемо вам запропонувати кілька ідей. Чому б не почати вирощувати у квартирі овочі? Це не лише допоможе вам з користю провести час, але і заощадить сімейний бюджет.

Ми не пропонуємо садити кукурудзу або топінамбур, а ось редис, наприклад, для цієї мети цілком підійде. Редис — овоч ранній і досить простий у догляді. Завдяки коренеплодам невеликого розміру і невисокому бадиллю, він чудово підходить для вирощування на підвіконні. Сьогодні ми хочемо познайомити вас з основними правилами розведення редиски у квартирі.

Який сорт редису вибрати для вирощування у квартирі

Щоб вирощування редиски на підвіконні закінчилося гарним урожаєм коренеплодів, потрібно відповідально підійти до вибору насіння. Які сорти редиски найкраще підходять для домашнього городу? Вони повинні мати наступні характеристики:

  • скоростиглість;
  • стійкість до цвітушності;
  • здатність зростати за несприятливих умов — не завжди мікроклімат квартири підходить для вирощування редиски, тому потрібен сорт, який зростатиме і у не надто ідеальному середовищі;
  • невеликий розмір коренеплодів — довга редиска потребує глибоких контейнерів і, отже, великої кількості ґрунту, що у квартирі не дуже просто забезпечити.

Найбільше відповідають названим характеристикам такі сорти: Ранній червоний, 16 днів, Дека, Зоря, Чемпіон, Кварта та інші.

У перший рік рекомендуємо посадити кілька сортів редиски одночасно. Так ви точно дізнаєтесь, який з них краще за все зростає за умов вашої квартири.

Ґрунт для редиски

Не менш важливо правильно підібрати ґрунт для вирощування редиски у квартирі. Цей овоч полюбляє легкий ґрунт з pH 6,5-7. У кислому ґрунті редис може вразити таке страшне захворювання, як кила. З цієї причини не кожен городній ґрунт підійде для його вирощування.

Якщо ви займалися розсадою і у вас залишилися компоненти від її вирощування, ви можете приготувати ґрунтову суміш самостійно. Для цього змішайте у однакових кількостях родючу землю, перегній і пісок. Склад ґрунту для редиски може бути і таким: компост, родюча земля, пісок і торф (співвідношення 2:1:1:1).

Якщо у вас немає бажання або можливості готувати ґрунт для редиски самостійно, можна купити у магазині ґрунт для капусти. Редис і капуста належать до одного сімейства — Капустяні, тому у них приблизно однакова потреба у корисних речовинах.

Якщо ви готували ґрунт самостійно, то до посіву його насіння потрібно продезінфікувати. Цей профілактичний захід захистить ваш редис від грибкових захворювань. Найпростіші способи дезінфекції — пролити ґрунт окропом або слабким розчином марганцівки. Знезаражений ґрунт залиште на кілька годин. Після цього додайте у ґрунтову суміш розчин Фітоспорину-М — 0,5 ст. л. препарату розведіть у 5 л води.

Передпосівна обробка насіння редиски

Найчастіше насіння редиски вже оброблене виробником для захисту від захворювань і комах. Якщо ж у вас власне насіння, то рекомендуємо перед посівом його знезаразити (протравити, як говорять багато дачників). Зробити це можна різними способами.

Один з найпоширеніших — замочування у розчині перманганату калію (марганцівки). Зробіть насичений — чорно-фіолетового кольору — розчин марганцівки. Покладіть насіння редиски у тканину і опустіть у отриманий розчин на 20 хвилин. Після цього ретельно промийте його проточною водою.

Після знезараження насіння можна сіяти у підготований ґрунт. Однак воно краще і швидше зійде, якщо перед посівом його проростити. Для цього покладіть насіння у вологу тканину (її можна замінити на ватяні диски) і залиште у теплому місці. Слідкуйте за тим, щоб тканина не пересихала. Через кілька днів насіння наклюнеться. Після цього його можна сіяти.

Посів насіння редиски у контейнер

Для вирощування редиски у квартирі підберіть контейнер, висота якого не менша за 15-20 см:

  • на дно ємності укладіть шар дренажу. Він прискорить відтік води і поліпшить повітропроникність ґрунту;
  • наповніть контейнер ґрунтом, не досипаючи до верху кілька сантиметрів (ця відстань потрібна для того, щоб за потреби була можливість підсипати землю);
  • зробіть борозенки заглибшки у 1,5-2 см на відстані 5 см одна від одної. Полийте їх теплою водою;
  • розкладіть насінини у рядок, залишаючи між ними відстань у 5 см;
  • присипте землею і ущільніть ґрунт;
  • обприскайте ґрунт з пульверизатора і накрийте контейнер плівкою або склом;
  • поставте ємність у тепле місце. Оптимальна температура для сходів насіння редиски — 20° С. За таких умов насіння, що проклюнулося, зійде через 3-4 дні.

Як доглядати за редисом на підвіконні

Через кілька днів після появи сходів потрібно провести загартовування, щоб рослини стали більш сильними і стійкими до несприятливих умов. Для цього на три дні відправте їх у приміщення (зазвичай це балкон) з температурою у 8° С. Після процедури загартовування поставте контейнер зі сходами на світле підвіконня.

Редис — рослина тривалого світлового дня. Для нормального розвитку йому необхідно протягом доби отримувати не менше 12 годин гарного освітлення. Через нестачу світла сходи будуть сильно витягатися. Якщо таке все ж таки сталося, підсипте під паростки землю.

Редис — вологолюбна рослина. Уважно стежте за вологістю ґрунту у контейнері. За нестачі вологи овоч починає гірчити і коренеплід стає пухким. Однак виключайте надлишок вологи: це може призвести до загнивання коріння. Не забувайте про розпушування: регулярне розпушування ґрунту допоможе збільшити кількість кисню у ньому.

Редис — холодостійка рослина. І це, мабуть, найбільш складний пункт під час вирощування редиски у квартирі. Оптимальна температура повітря у приміщенні повинна бути вдень близько 15-18° С (вночі ще нижча). Саме такі умови потрібні для отримання максимального врожаю редиски. За підвищеної температури овоч починає стрілкуватися.

Джерело