Лаванда — дивно гарна рослина з тонким ніжним ароматом. Виростити на своїй дачній ділянці ці морозостійкі багаторічні квіти нескладно — потрібно лише дотримуватися особливості посадки й правил догляду.

Як отримати дивно красивий ефект «килиму з лаванди» на дачній ділянці.

Місце для посадки

В середній смузі, як правило, вирощують «англійський» або «вузьколистий» вид лаванди, яка краще інших переносить заморозки і невибаглива. Це компактні й невисокі, до 90 см, кущі з видовженими листками блакитно-сріблястого кольору. Цвітуть яскравими синьо-фіолетовими квітами, ефектно й оригінально виглядають в садових композиціях.

Є ще «французький» різновид, він менш зимостійкий, і його краще саджати в горщики або кашпо.

Для посадки лаванди вибирайте піднесені, відкриті, добре освітлені ділянки саду, де до рослини буде надходити велика кількість сонячного світла. В тіні вона виглядатиме блідою, і не зможе красиво цвісти. Лаванда не любить протяги, вибирайте безвітряні місця.

За складом ґрунту краще за все підійдуть піщано-глинисті ґрунти, з лужним або нейтральним pH. Відстань між кущами має бути достатньою для комфортного зростання: орієнтуйтеся на формулу «відстань дорівнює висоті куща».

Температурний режим

Лаванду можна отримати живцюванням з вже наявних кущів, виростити самостійно розсаду з насіння або купити готову до посадки рослину в магазині. Якщо ви вирішили пророщувати насіння лаванди, йому необхідно пройти стратифікацію. Для цього в ґрунт поміщають вологе насіння і прибирають на місяць в холодильник. Таким чином, рослина проходить стадію, аналогічну перебування під снігом. Це сприятливо позначається на розсаді, вона швидше сходить, краще переносить складні погодні умови й заморозки.

Висаджують розсаду у відкритий ґрунт в кінці травня. Якщо ви живете в регіоні з холодним кліматом, можна посадити лаванду не в ґрунт, а в дерев'яний ящик, кашпо або вазон. При сильному похолоданні рослину можна буде перенести в тепле приміщення.

Помірний полив

Поливати кущі лаванди потрібно дуже помірно, уникайте крайнощів — дуже рясного поливу, але і не доводьте ґрунт до пересихання. В період цвітіння рослини потрібна більша кількість вологи, але без переливу, який може привести до загнивання коріння і загибелі кущів.

У догляді за лавандою є ще кілька важливих моментів, до них належить регулярне розпушування землі та видалення бур'янів.

На зиму рослини вкривають ялиновим гіллям, а поверх нього нетканим покривним матеріалом, але не плівкою.

Підживлення під час цвітіння

Для поліпшення росту застосовують готові мінеральні добрива. Азотні добавки вносять одноразово, навесні, в період початку цвітіння, а фосфорно-калійні — два рази за літній сезон.

Корисно мульчувати кущі сіном або свіжоскошеною травою.

Формування кущів

При регулярному обрізанні, кущі лаванди будуть мати більш акуратний і доглянутий вигляд. У перший раз потрібно вкоротити гілки на кілька сантиметрів після того, як зів'януть суцвіття.

Кожен рік видаляйте всі засохлі і старі гілки і все, що виходить за загальний контур куща для отримання ефекту «килима з лаванди». 

Джерело