Хоча старе добре прислів'я «Щастя за гроші не купиш» підтверджується нашим життям досить часто,але є підстави вважати, що воно не зовсім точне.

Два дослідження - протилежні висновки

Наукою було доведено і твердження «Щастя за гроші не купиш», і майже прямо протилежне. Але все по порядку. Вчені Гарвардського Університету протягом 75 років вели спостереження за розвитком відносин величезної кількості людей, щоб з'ясувати, що найбільше впливає на благополучний стан людини, тобто, на його так званий «стан щастя». Відповідь виявилася дуже проста - сила і якість його відносин. «Зміцнюйте дружні і родинні зв'язки, частіше зустрічайтеся (фізично, а не за допомогою телефону або скайпу), і ваше життя наповниться щастям» - порадили тоді вчені. Тому ми не можемо не дивуватися з результатів нового дослідження, проведеного вченими Великобританії, яке довело, що гроші можуть купити щастя - просто все залежить від того, що саме ви купуєте.

Наші покупки - це ми самі?

Протягом деякого часу вчені вели спостереження за характером банківських транзакцій 625 жителів Сполученого Королівства, жоден з яких не був особисто відомий дослідникам. За цей час «спостережувані» здійснили 77 тисяч покупок (тобто, 77 тисяч банківських транзакцій), які вчені для зручності розділили на 112 категорій (наприклад, спортивні спорядження, подорожі, похід в ресторан з друзями та інше). Потім дослідники спробували провести паралель між характером цих покупок і характером людської особистості.
Психологи виділяють 5 основних «особистих якостей», в тій чи іншій мірі притаманні кожній людині.

Так звана «велика п'ятірка» виглядає так:

  • «Відкритість досвіду» (де креативність протиставляється традиційності);
  • сумлінність (самоконтроль на противагу безпечності);
  • екстраверсія (товариськість проти стриманості);
  • доброзичливість (співчуття проти суперництва);
  • невротичність (схильність до стресу проти стабільності).

Потім з «піддослідними» зв'язалися і запропонували відповісти на кілька стандартних питань: про їхній стиль життя, захоплення та задоволеністю життям. Їх також попросили дати згоду на анонімне зіставлення їх відповідей з характером банківських транзакцій, пославшись на дослідні наміри.

Аналіз цих зіставлень привів до досить шокуючим результатами: люди, які витрачали гроші на покупки, відповідні їх особистих особливостей (наприклад, екстраверт, витрачає гроші на вечерю з друзями), були більше задоволені життям. І, що найдивніше, це майже не залежало від того, скільки саме людина заробляла, і скільки грошей вона витрачала на речі,які подобалися.То є, ключовим в характері «розтрат» досліджуваних людей виявилося не слово «скільки», а слово «як ».

Ще одне підтвердження

Спантеличені таким несподіваним висновком, дослідники вирішили провести ще один експеримент. Учасникам нового дослідження були видані грошові ваучери, які можна було витратити або в книжковому магазині, або в барі.Екстраверти, які витратили гроші в барі, виявилися більш щасливі, ніж інтроверти, які були «змушені» витрачати ваучер на похід в той же самий заклад. І навпаки, інтроверти, які витратили гроші на вибір і покупку книг, виявилися набагато щасливіше ніж вимушених піти в книжковий магазин екстравертів. Це ще раз підтверджує висновки, зроблені вченими в ході попереднього експерименту.

Що радять вчені?

Коментуючи результати досліджень, науковий співробітник університету резюмував, що висновок напрошується один: витрачаючи гроші на правильні речі, людина відчуває щастя. Присвячуйте цього більшу частину своїх сил і часу, тому що саме це вплине на ваш внутрішній стан. Також як знаходження «правильної» роботи. Усі проведені раніше дослідження виявляли слабкий зв'язок між грошима і психологічним станом людини, ймовірно тому, що вони не були сформульовані саме в цій площині. Дослідники вірять, що ці висновки можуть допомогти тим, хто все ще знаходиться в пошуках «свого щастя».