Хвойні культури перетворюють ділянку до невпізнання — настільки ефектним є їх оздоблення. Давайте віддячимо цим чудовим рослинам належним доглядом і, в першу чергу, оточимо турботою навесні.

Хвойні готові прикрасити ділянку у найбільш ранні терміни, коли усі інші мешканці саду лише починають виходити з зимової сплячки. Правда, вдається їм це не завжди: мінлива весняна погода несе з собою багато небезпек і нерідко псує їх зовнішність. Але ми можемо допомогти вічнозеленим красеням пережити цей непростий період, зміцнити їх здоров'я і зберегти красу.

Зняття зимових укриттів

Не поспішайте з настанням весни знімати укриття з хвойних культур. Воно захищало рослини у зимові місяці від морозів і снігу та виявиться ще більш корисним на початку весни, коли починає пригрівати сонце.

Яскраві сонячні промені запускають у надземній частині хвойних активний процес фотосинтезу, що потребує достатньої кількості вологи, і змушують нагріту хвою інтенсивно випаровувати рідину. Однак коренева система рослин знаходиться ще у мерзлому ґрунті і не в змозі здобувати воду.

Якщо дорослі рослини ще можуть врятувати себе від висушування запасом вологи у деревині і відбутися лише пожовтінням хвої, то нещодавно висадженим малюкам такі весняні умови створюють загрозу для життя. Саме з цієї причини відкладіть зняття зимових укриттів до повного сходу снігу і дочекайтеся, коли ґрунт відтане хоча б на глибину 15-20 см.

Щоб прискорити відтавання ґрунту у прикореневому шарі рослин, спочатку почистіть пристовбурові кола від снігу, а за кілька днів приберіть мульчу. Такі процедури проводьте, коли повітря вдень почне прогріватися до 4-5° С, а синоптики більше не прогнозуватимуть сильних заморозків.

Профілактика сонячних опіків

Якщо ви не вкривали хвойні на зиму, наприкінці лютого або початку березня обов'язково захистіть їх від яскравого сонця. Повністю укривати рослини не треба: з південного боку вкрийте крону спанбондом, мішковиною або іншим повітропроникним матеріалом, та зафіксуйте його мотузкою. Для невисоких культур з сонячного боку можна спорудити ширму — закріпити поруч шматок фанери, палету, рогожу або інший підручний матеріал.

За таким самим принципом знімайте зимове укриття. Спочатку розкрийте крони хвойних з північного боку, а коли вони адаптуються до весняних умов, приберіть укриття повністю. Це вбереже рослини від палючих сонячних променів і дозволить їм зітхнути на повні "груди".

Чистка і обрізка крони

Після зняття укриттів уважно огляньте крони хвойних. Якщо помітите на стовбурі або скелетній гілці морозобоїну (тріщину), зачистіть рану гострим ножем до здорової деревини і обробіть 3 %-вим розчином мідного купоросу. Дайте місцю пошкодження трохи підсохнути і ретельно замажте його садовим варом.

Виріжте всі засохлі, поламані і хворі гілки. Видаліть зайві пагони, надавши кроні бажану форму. Непотрібні гілки видаляйте "на кільце", не залишаючи пеньків. Великі зрізи замажте садовим варом.

Не перестарайтеся з обрізанням — хвойні культури зростають дуже повільно.

Після цього вдягніть щільні рукавички і очистіть крону від відмерлої хвої — це підвищить декоративність рослин і стане профілактичним заходом у боротьбі з хворобами і шкідниками.

Деякі хвойні змінюють вбрання протягом року: у зимовий період хвоя може мати сіруватий відтінок або забарвлюватися у колір хакі. Перш ніж нещадно вирізати гілки з потьмянілою хвоєю, переконайтеся, що це не особливість сорту або виду вашого хвойного вихованця.

Захист від хвороб і шкідників

Відразу після обрізки і очищення крони зафіксуйте ефект від санітарних процедур — обробіть хвойні культури баковою сумішшю системних фунгіциду та інсектициду, які захистять рослини відразу від комплексу хвороб і шкідників (Топаз + Актелік, Скор + Актара та ін).

Не нехтуйте цим профілактичним заходом навіть у тому випадку, якщо рослини мають здоровий вигляд. Виконуйте його за невеликих додатних температур у похмуру безвітряну погоду.

Полив хвойних рослин

До повного відтавання ґрунту корисно зрошувати гілки хвойних рослин теплою водою — це захистить їх від осушення і збереже декоративність. Позакореневий полив буде доречним лише за наявності додатних показників на вуличному термометрі. Здійснюйте його опівдні, щоб до настання вечора крони рослин встигли просохнути — нічні весняні заморозки спровокують утворення крижаної кірки на хвої.

Кореневі поливи у ранньовесняний період допоможуть ґрунту швидше відтанути, а корінню хвойних — швидше прокинутися і взятися за справу. Важливий нюанс: починайте поливати хвойні під коріння, лише коли відійдуть сильні нічні заморозки. Процедуру виконуйте у полуденні години, щоб вода до настання вечора встигала вбиратися і чинила свою позитивну дію — поступово підтоплювала мерзлий ґрунт у прикореневому шарі рослин.

У ранньовесняний період під час кореневих поливів і надалі дотримуйтесь помірності. Заболочувати пристовбурове коло хвойних культур не можна — це спровокує загнивання коріння. У другій половині весни давайте дорослим рослинам напитися лише під час тривалої посухи. Малюків регулярно поливайте з таким розрахунком, щоб ґрунт у їх прикореневому шарі постійно перебував у трохи вологому стані.

Мульчування хвойних

Мульчування пристовбурового кола хвойних скоротить кількість поливів і позбавить вас від стомлюючої прополки бур'янів. Покрийте поверхню ґрунту під рослинами подрібненою корою або тріскою, шишками або стружкою шаром у 4-5 см. Такий захід не лише дозволить ґрунту залишатися пухким і вологим, але і підвищить декоративність посадок.

Мульчування пристовбурового кола хвойних робіть після повного відтавання ґрунту.

Підгодівля хвойних навесні

Допоможіть хвойним, виснаженим зимовими негараздами, відновити сили — відразу після сходу снігу та розмерзання ґрунту підгодуйте рослини. Найпростіший спосіб — розкласти у пристовбурових колах компост шаром у 3-4 см і змішати його з верхнім шаром ґрунту.

Для весняної підгодівлі можна використовувати комплексні мінеральні добрива. Надавайте перевагу препаратам, призначеним саме для хвойних — вони містять комплекс мінералів і мікроелементів, які є збалансованими під потреби таких культур (Bona Forte Для хвойних, Фаско Хвойні рослини, Pokon Хвойні рослини та ін). Подібні добрива зазвичай випускаються у вигляді гранул — їх потрібно розсипати у пристовбурових колах і закласти у ґрунт на невелику глибину (до 5 см) у нормі, зазначеній в інструкції.

Для хвойних, які навесні засмучують пожовтілим оздобленням, підбирайте добрива з підвищеним вмістом заліза. Рослини з хвоєю, що стала бурого кольору і обсипалась, потребують підвищених доз кремнію.

Хвойні культури відомі завдяки своїй витривалості і невибагливості, але це не привід обходити їх увагою. Вищеописані весняні процедури не заберуть у вас багато часу, проте стануть запорукою міцного здоров'я і високої декоративності вічнозелених красенів. 

Джерело