Всі ми з особливим трепетом плекаємо факти, відомі нам з дитинства, починаючи з заборони пхати пальці в розетку і закінчуючи тим, що кава перед сном - це погано. Подібні негласні правила з самого народження вкладаються в нашу підсвідомість, а тому по закінченні певної кількості часу у вже дорослої людини створюється шаблонне мислення про те, що правильно, а що ні. Але деякі з наших переконань є не чим іншим, як чиєюсь фантазією.

Міф №1: розум і виховання взаємопов’язані

Один з найпоширеніших міфів про розум говорить, що виховання впливає на розвиток мозку. На жаль, це не так. Безсумнівно, хороші манери і позитивна обстановка в сім'ї - це здорово, але розумових здібностей від цього не додається.

Міф №2: мізки можна прокачати

В еру інформаційно-технологічного прогресу додатки для поліпшення розумових здібностей користуються величезним попитом. Творці обіцяють прискорене зростання показників IQ за короткий проміжок часу, але на ділі це не більше ніж маркетинговий хід. Однак любителям подібних способів самовдосконалення не варто засмучуватися. Професор психології з університету Мічігану Девід Хембріка на цю тему говорить: «Не варто ставити хрест на своїх здібностях - невеликого поліпшення все-таки можна досягти, якщо регулярно тренувати мозок». Правда, мова йде скоріше про поліпшення реакції і пам'яті, а також підвищенні швидкості вирішення питань. Але і це вже непогано.

Міф №3: думка матеріальна

Кожна людина хоча б раз за своє життя чула поради на кшталт: «Думай про хороше - думки матеріальні». Наукового підтвердження цієї теорії не існує. Позитивні думки не впливають на підвищення кількості позитивних подій, так само як і негативні не додають біди. Тому людям, що страждають від депресій, можна видихнути - їх біль не притягне в подальшому ще більше страждань.

Міф №4: ми точно знаємо свої розумові здібності

Ще один міф, в який вірять люди, - здатність до оцінки власних інтелектуальних можливостей. З реальністю це переконання нічого спільного не має. Людина схильна переоцінювати свої здібності і розраховувати на удачу. Причому статистично доведено: чим менше у нас талантів, тим більше ми на них розраховуємо. Психолог Ітан Зелле в науковій роботі рекомендує: «Зберігайте критичне мислення, щоб рідше потрапляти в складні ситуації».

Міф №5: активація режиму багатозадачності

Згідно притчі, Юлій Цезар умів робити одночасно кілька справ. У підручниках Римської історії зустрічається замітка Плутарха: «Під час походу Цезар вправлявся ще і в тому, щоб, сидячи на коні, диктувати листи, займаючи одночасно двох або навіть ще більше число переписувачів». Сучасні вчені довели, що режиму багатозадачності у людського мозку немає. Але є можливість розвинути здатність швидко переключатися з однієї справи на іншу. Зрозуміло, кожен зможе одночасно пити каву і читати новинну стрічку в інтернеті. Але для виконання більш складних завдань доведеться потренуватися.

Міф №6: розумові можливості залежать від провідної руки

Ще один міф, в який ми віримо, говорить: у лівш сильніше розвинена права півкуля, а у правшів - ліва. Від цього залежить, яке мислення у людини - лівопівкульне або правопівкульне. Вчені спростували цю інформацію, так як за результатами понад 1000 МРТ було виявлено, що ніяких свідчень переважання роботи однієї півкулі над іншим немає.

Міф №7: «Тебе неможливо мотивувати»

Як в чотири етапи описати процес досягнення заданої мети? Дуже просто:

  • Формування потреби.
  • Мотивування.
  • Дія.
  • Результат.

Побутує помилкова думка, що деяких людей неможливо мотивувати. Відповідно, і результату досягти вони не зможуть. Психологи вважають, що подібними висловлюваннями ми намагаємося підкреслити власну цінність, а не домогтися результату. В реальності у кожної людини є власна мотивація, що змінюється в залежності від життєвих обставин. І найчастіше, якщо людину не виходить на щось спонукати, значить, він просто не відчуває потреби в додатковій стимуляції.

Чому люди вірять в міфи? Все дуже просто! Відомі з дитинства пояснення тієї чи іншої ситуації - неймовірно привабливі, а головне легке рішення будь-якого питання. Але як би там не було, завжди слід зберігати раціональне мислення і не покладатися на волю випадку, сподіваючись, що міф про ту чи іншу здатності нашого розуму підтвердиться. Адже на кону може стояти найцінніше - щастя, і в разі програшу ризик явно не виправдає засоби.