Соціальний інтелект - це особлива здатність особистості розуміти інших людей (їх мотиви, бажання, прагнення та інше). У XXI столітті розвиток даного навику стало вирішальним для тих, хто прагне до успіху.

Від грамотного вміння аналізувати і розуміти людей, залежить багато чого, наприклад

  • Вибір підходящого партнера по життю.
  • Можливість кар "єрного росту.
  • Можливість саморозвитку.
  • Вибір друзів, які матимуть позитивний вплив.

Ми спілкуємося з людьми регулярно: вдома, на роботі, в магазині, кафе і т. Д. Але наш настрій, самопочуття і успіх багато в чому визначені якістю нашої комунікації.

Як заводити корисні знайомства, щоб бути успішною людиною?

Порада № 1 - Попрацюйте над розвитком навички соціальної сприйнятливості
Розвиток соціального інтелекту базується на поліпшенні навички емпатії (соціальної сприйнятливості). Отже, для початку потрібно вийти з власної зони комфорту і почати аналізувати оточуючих людей.Існує проста вправа, що дозволяє поліпшити цю здатність. Воно полягає в тому, щоб проводити детальний аналіз різних суб'єктів в людному місці. Присядьте на лавочку в парку і почніть спостерігати за проходять повз жінки і чоловіки. Уважно оцініть їх наряд і образ в цілому, щоб зробити припущення про те, куди вони направляються.
Важливо! Обов'язково проаналізуйте міміку цих людей, щоб зрозуміти їхній справжній настрій. Відповідайте собі на питання: «Наскільки вони щирі?».

Порада № 2 - Навчіться аналізувати мову тіла ваших співрозмовників

Сучасна людина - істота досить потайлива, проте, опанувавши навиком аналізу мови тіла, його можна легше «прочитати». Якщо хочете навчитися робити це, як професіонал, раджу ознайомитися з книгою Алана Піза

«Мова тіла»

При взаємодії з співрозмовником, звертайте увагу на:

  • Положення його стоп. Якщо вони спрямовані на вхідні двері, в сторону, протилежну вам, ймовірно, він підсвідомо прагне уникнути розмови.
  • Нахил корпуса. Якщо корпус співрозмовника нахилений до вас - це вказує на його зацікавленість у розмові.
  • Жестикуляцію і міміку. Якщо співрозмовник активно жестикулює, голосно говорить і не скупиться на міміку - це вказує на те, що він знаходиться в піднесеному настрої.

Порада № 3 - Спілкуйтеся з успішними людьми

У народі є вислів: «Скажи мені хто твій друг, і я скажу, хто ти». Воно абсолютно точно описує одну з класичних формул успіху:

  • Якщо хочете стати талановитим і щасливим - оточіть себе людьми, які, на вашу думку, можуть похвалитися значними досягненнями. Якщо ж ви опинитеся в компанії потенційних невдах, тобто людей, які не прагнуть до звершень, а задовольняються мінімальними благами, виправдовуючи свої невдачі політикою або іншими людьми - не розраховуйте на «прокачування» свого соціального інтелекту.

Порада № 4 - Поліпшіть свої акторські навички

Ні, не в буквальному сенсі. Хороший рівень соціального інтелекту має на увазі вміння пристосовуватися до середовища, знаходити спільну мову з різними людьми, добувати необхідну інформацію, виявляти гнучкість в спілкуванні та інше.

Ви думаєте, що опанувати всіма цими навичками може тільки першокласний актор? Зовсім ні. Це підвладне будь-якій людині, що не позбавлена природної чарівності. Але для цього доведеться частіше бувати в суспільстві, комунікувати з різними людьми, причому, не тільки зі своїми ровесниками.
Важливо! Акторський талант в суспільстві доцільно застосовувати не тільки людям, котрі переслідують корисливі цілі, але і тим, хто бажає підбадьорити друзів, поліпшити настрій колективу та заради інших благих цілей.

Порада № 5 - Навчіться контролювати свої емоції

По справжньому сильним людина стає тільки після того, як навчився повністю контролювати свої емоції. Запам'ятайте, в ділових колах не прийнято показувати негатив в будь-яких його проявах. Людину, яка кричить, лається або демонстративно ображається, вважають неврівноваженим і слабким. Його уникають, з ним не хочуть мати справ.

Успішний ділок, який має високий рівень соціального інтелекту, ніколи не ведеться на провокації, навіть при напливі негативу він збереже самовладання і, при нагоді, тактовно поставить задиру на місце.

Є проста методика, що дозволяє легко позбутися від негативу. Коли відчуєте злість, досаду або сильну образу, змістіть вектор уваги. Подумайте про щось приємне для вас, наприклад, про море або розслаблюючий масаж. Дайте позитивної емоції можливість повністю замінити негативну.