Багато пані, так прагнуть вийти заміж за чоловіка своєї мрії, через якийсь час починають розуміти, що не такий вже кавалер і ідеальний - сімейне життя підносить часом неприємні сюрпризи, які негативним чином позначаються на відносинах.

І чоловіки теж в свою чергу відкривають в своїй обраниці якісь риси, які вона майстерно приховувала в самому початку роману, і з великим інтересом починають поглядати по сторонах, в пошуках більш придатної пасії. Психологи стверджують, що абсолютно всі пари проходять через подібні моменти і лише від подружжя залежить, чи залишаться вони разом або розбіжаться при перших же труднощах.

Притирання? Ні, причіпки!

 

Після того як пролунав марш Мендельсона і закінчився весільний банкет, багато молодят з подивом виявляють, що спільне життя складається не тільки з приємних романтичних моментів або подарунків, а також з рутини, від якої, на жаль, нікуди не дітися. Крім цього, вони починають усвідомлювати, що ще вчорашній такий розуміючий і податливий партнер раптом починає проявляти характер і діяти так, як вважає за потрібне, а не так, як хотіли б ви. Криза першого року після весілля - найбільш часта причина розставання молодих людей, що опинилися неготовими до сімейних буднів. Їм здавалося, що раз вони люблять один одного, то цього цілком достатньо, щоб зустріти разом щасливу старість, проте насправді почуття не є гарантією того, що ваш шлюб виявиться гармонійним і міцним. Психологи стверджують, що союзи, засновані на любові і емоціях, розпадаються набагато частіше ніж, ті шлюби, в яких є ще щось, крім пристрасті і потягу. Щоб гідно пережити притирання після «цукерково-букетного» періоду, експерти рекомендують молодим людям не збирати образи, а відразу ж обговорювати, що їм подобається чи ні в стосунках і спробувати разом знайти рішення (а не розбігатися ображено по кутах і не грати в мовчанку) .

Оманлива зона комфорту

Через 3-4 роки пристрасті не вщухають, як думають багато хто, а розпалюються з новою силою. В даний період число розлучень не менш, ніж після першого року подружнього життя. Романтика відходить на другий план, поступаючись місцем суворовій реальності і нагромадженням побутових проблем. Молода сім'я ще не усвідомила, як їм справлятися з усіма труднощами, які, на їхню думку, звалилися на них відразу. Замість того, щоб обговорити ситуацію і знайти спільне рішення, партнери починають з'ясовувати, хто з них головний в сім'ї, а заодно намагаються повернути колишню свободу і спробувати щось таке, що не встигли зробити в своєму холостяцькому житті. Крім того, в той період гостро постає питання про спадкоємців і більшість жінок, у яких поки ще не вийшло народити дитину, відчувають справжній стрес, а раптом у них нічого не вийде і тоді сім'ю можна вважати неповноцінною. Друзі та рідні підливають масла у вогонь, постійно нагадуючи подружжю про необхідність продовжити рід або не морочити один одному голову і спробувати знайти своє щастя на стороні (раз не виходить, то не потрібно мучити один одного, адже в молодому віці більше шансів побудувати нові відносини) . Психологи рекомендують поменше слухати оточуючих і побільше розмовляти (саме розмовляти, а не натякати, не лаятися, не випробовувати терпіння) зі своєю другою половинкою і прийняти той факт, що ваш партнер - особистість зі своїми інтересами, перевагами і недоліками. Присвятіть цей час не колотнечі і розборкам, а тому, щоб заново вивчити один одного і знайти те, що вас зблизить по-справжньому.

Одноманітність і нудьга

Ще один небезпечний момент, що підстерігає вас в шлюбі - 7 років з дня весілля. Здавалося б, притирання пройшли вдало і тепер залишається лише жити та радіти, але не тут-то було. У цей період багато подружжя починає усвідомлювати, що від колишньої пристрасті не залишилося і сліду (або вогник ще є, але жевріє він ледве-ледве), вони намагаються все більше часу проводити поза домом і замість того, щоб знайти точки дотику і спільні інтереси, воліють планувати своє дозвілля окремо. Саме тоді у них з'являється своє коло спілкування і свої таємниці. Психологи нагадують, що ця криза є найбільш небезпечною - замість того, щоб спробувати обговорити один з одним якомога вдихнути життя у відносини і повернути колишню пристрасть, дуже багато партнерів вибирають найменш болісний, як їм здається, шлях і перемикають свою увагу на більш підходящого кандидата . В цей час трапляється найбільше зрад, причому як з боку жінок, так і чоловіків - партнери прагнуть повернути колишню гостроту в відносини, ось тільки, на жаль, не один з одним. Експерти рекомендують перш, ніж шукати гострі відчуття на стороні, все ж звернутися спочатку до своєї другої половинки. Спробуйте знову пережити ті моменти, які були в самому початку вашого роману, влаштуйте один одному незабутні побачення, перегляньте старі фотографії і згадайте, що саме вас так привернуло в цій людині. Можна ще попросити бабусь-дідусів посидіти з онуками і влаштувати собі романтичні канікули - візьміть гарячий тур і вирушайте туди, де ви завжди мріяли побувати (ось тільки сплануйте відпочинок таким чином, щоб був час і визначні пам'ятки подивитися і поекспериментувати в спальні). І тоді ви відчуєте натхнення і бажання зробити все можливе, щоб врятувати свій шлюб.

"Перехідний вік"

Після святкування 14-ої річниці з дня весілля багатьох подружніх пар, що називається, накриває з головою. В даний період вони не тільки переживають кризу середнього віку (не всі, але більшість), так ще й у дітей спостерігаються всі «принади» перехідного періоду. Партнери все частіше дратуються і переосмислюють своє спільне життя - чи дійсно це те, про що вони мріяли в день весілля? З тією чи людиною вони хотіли провести найкращі роки свого життя або допустили помилку і тепер відчувають себе абсолютно нещасними самотніми людьми? І в мозку все частіше свербить думка, а що, якщо кинути все прямо зараз і спробувати знайти свою справжню любов? Проблема лише в тому, що це і є «справжня». Інша справа, що над відносинами потрібно працювати і за своє щастя варто боротися. Психологи рекомендують не переживати поодинці, а поділитися своїми сумнівами зі своєю другою половинкою і спробувати разом знайти рішення з ситуації, що склалася. Повірте, через це проходили багато пар і ті, кому вдалося перемогти свою малодушність і зберегти сім'ю, згадують даний період як перевірку почуттів і можливість довести своєму партнеру, що ви дійсно єдине ціле.

«Спорожніле гніздо»

Подружжя, що відзначили 20-річчя з дня весілля, раптом розуміють, що залишилися один на один зі своїми невирішеними проблемами. Діти виросли і розлетілися хто куди, а от необхідність заново пізнавати один одного і притирка залишилася. Психологи запевняють, що більшість пар в даний період відчувають справжню паніку, адже вони вважають, що втратили ту саме сполучну ланку, яка рятувала їх шлюб від руйнування, а саме - своїх спадкоємців. Діти, звичайно, будуть відвідувати своїх батьків, але не так часто, як раніше і тому тепер вся увага перемикається безпосередньо на партнерів. Багато подружжя зізнаються, що саме в цей період вони відчувають спустошення і все частіше задаються питанням - чи дійсно їм потрібні ці відносини або вони давно себе вичерпали? «Чи хочу я далі бути з цією людиною або я перебувала поруч з ним всі ці роки тільки через дітей?» - з цим питанням найчастіше звертаються «подружжя зі стажем» до фахівців. Експерти рекомендують не рубати зопалу, а поглянути на ситуацію, з іншого боку. Подумайте про те, що тепер у вас є відмінна можливість знову спробувати завоювати серце свого обранця, згадати, з чого починався ваш роман і заново закохатися в свою другу половинку (так, і таке теж можливо). Психологи радять якомога більше часу проводити разом і відкривати один в одному нові риси, які, можливо, ви не помічали раніше.

«Біс в ребро» ...

Нерідко навіть стабільні пари, які прожили в шлюбі понад 25 років, розпадаються, коли чоловік раптом починає усвідомлювати, що він ще може чимось здивувати громадськість (і себе самого) і кидається на пошуки пригод - пускається у всі тяжкі і починає задивлятися на партнерок набагато молодших за себе. Дружина, звичайно ж, на їх фоні здається не такою цікавою і привабливою, тому вікові «ловеласи» з легкістю рвуть сімейні узи і з головою занурюються в нові відносини. Ось тільки закінчуються їх любовні пригоди не завжди добре - більшість молодих осіб, вдосталь натішившись з дорослим кавалером і отримавши від нього все що їм треба було, без жалю змінюють їх на ровесників або навіть тих, хто молодший. І ось тут чоловікові залишається або спробувати повернути прихильність своєї колишньої дружини, щоб вона прийняла його назад в сім'ю, або коротати свій вік на самоті, тому як чари вже все ж не ті і бажаючих закрутити з ним роман з кожним роком стає все менше і менше . Жінок у віці теж може спіткати така доля, хоча, справедливості заради, варто відзначити, що все-таки саме представники сильної статі найчастіше залишають сім'ї заради спалахнула пристрасті до жінок молодшого віку. А все тому, пояснюють психологи, що чоловіки в цьому віці ще не готові змиритися з тим, що вони вже не такі привабливі як раніше, і всім правдами і неправдами намагаються відновити славу мачо. Якщо ви хочете допомогти чоловікові і зберегти відносини, постарайтеся приділяти йому якомога більше уваги (а не відмахується, якщо він раптом почне проявляти активність або дасть вам зрозуміти, що потребує вашої підтримки) і частіше нагадуйте, що він для вас все ще найбажаніший і улюблений.