Протест оголосили мешканці села Вири, що у Сарненському районі. Навчальний заклад розрахований на 200 дітей. А здобувають знання там 600 учнів. Навчання відбувається у дві зміни. У школі тісно, у деяких приміщеннях грибок. Заговорили про будівництво нової школи ще у 1992 році. Але віз і нині там. Батькам увірвався терпець. Не пустили дітей на навчання. Вимагають будівництво нової школи.

Сарненський район. Село Вири. На подвір'ї місцевої школи зібрались батьки. Дітей у школу не пускають, а самі вийшли на протест. У Софії Примак троє школярів. Каже, діти постійно хворіють і скаржаться на тисняву у школі.

Повно парт наставлено, вони ходять боком. Їм треба десь погратись, їм немає де гратись. Вони у куточку граються. Їм не має де на фізкультури піти, вони виходять на двір, вони мерзнуть, вони хворіють то ж так не добре, - говорить Софія Примак.

Навчаються діти у чотирьох приміщеннях. Одне з них аварійне, а два непристосовані, бо колись слугували музеєм та сільським клубом. Єдиному приміщенню, яке годиться для навчання – майже пів століття. І воно розраховане лише на 200 учнів. А школярів є 600. Свій кабінет віддала під клас і директор.

Розрахована школа на 200 дітей, класних кімнат 15, а класів 29. Навчаємось майже у 3 зміни. У нас була учительська, ми віддали для дітей нової укр школи. А кабінет директора знаходиться на 2 поверсі, він відгороджений від коридора, - говорить директор Вирівської загальноосвітньої школи Олена Вознюк.

Одне з приміщень школи побудоване ще у 1935 році. Інші у 80-тих роках. Розмови про будівництво нової школи у Вирах, ведуться давно, але фінансування і досі не має.

У нас є проект, який готовий з 2012 року, який корегувався, перероблявся, бо норми будівельні мінялись. Зараз у нас є новий проект з усіма експертизами і нас продовжують кормить обіцянками, а у нас є ціла папка відповідей. Ми звертались до чиновників і в район і в область, але толку ніякого. Тому ми пішли на такі радикальні дії, - говорить мама двох дітей.

Батьки обіцяють не пускати дітей на навчання, поки не побачать виділені кошти на будівництво школи. А гроші не малі. Потрібно 137 мільйонів гривень аби побудувати новий навчальний заклад. Чиновники думають, де шукати гроші.

Вона буде включена на наступний рік у план будівництва, ми маємо надію, що буде і в наступному році програма президента "Велике будівництво", на яку буде передбачено фінансування. То школа у Вирах планується і розпочатись і закінчитись у 2021 році, - говорить заступник голови Рівне нської облдержадміністрації Людмила Шатковська.

Батьки чекають не лише обіцянок, а й дій. У своїх намірах категоричні. Дітей у школу не пускатимуть. Готові навіть пожертвувати цілим навчальним роком, поки їхні прохання не почують. 

Дивіться також: "Учитель року" з Рівного навчає дітей за допомогою мобільних телефонів