Фото ілюстративне
Вараська ОТГ може стати меншою. Принаймні саме цього прагнуть міські владці. Депутати міської ради вже найближчого засідання розглянуть звернення, яке просить «відсікти» від майбутньої ОТГ Більськовільську, Мульчицьку, Озерецьку сільські ради.

Нещодавно на сайті Вараської міської ради з’явився проект рішення, яким депутатам пропонується підтримати звернення до голови Верховної Ради України, Прем'єр-міністра України, Асоціації міст України, Рівне нської обласної державної адміністрації та народного депутата України В.М’ялика щодо не підтримки та заперечення приєднання до Вараської міської об’єднаної територіальної громади окремих сільських громад Володимирецького району Рівне нської області.

Фактично суть довгого документу в одному: Вараська ОТГ готова існувати в форматі Вараської, Заболотівської, Старорафалівської, Собіщицької, Сопачівської, Лозківської рад з адміністративним центром у місті Вараш. А от іще три сільські ради - Більськовільську, Мульчицьку та Озерецьку пропонують відкинути.

- Важливо, щоб у нашої ОТГ був вихід до траси Київ – Варшава, бо зараз ми її не маємо. Створилась Рафалівська ОТГ, Полицька ОТГ, а решту дальніх країв «вішають» на Вараську ОТГ, - каже міський голова Вараша Сергій Анощенко.

За його словами, значно впливає на економіку Вараша приєднання сіл, які не можуть на себе заробити, адже чимало витрат лягають на міський бюджет. Таким чином, каже, рішення виникло виключно з економічних питань:

- Як я поясню жителям міста, чому ми маємо жити у декілька разів гірше? Це складно пояснити. Я розумію, якщо ми отримаємо вихід до траси, логістику, можливість інвестицій. Але нас усього цього позбавили, єдине, що залишилось – це курортна зона. Але про яку курортну зону йде мова, якщо немає доріг? Доріг у наших краях не існує, одні напрями.

Сергій Анощенко відзначає: у разі прийняття рішення його направлять усім адресатам.

- Ми погоджувалися, щоб у районі було дві громади, але залишилося дев’ять… От зараз утворилися невеличкі громади. У одних є кар'єр, є виробництво, заправки, у інших – заготівля лісу… Вони кричать, що вони самодостатні. Вони кажуть, що їм достатньо. Тоді, вибачте, і Варашу достатньо ближніх громад. Місто Вараш не може всіх решту «тягнути», - каже Сергій Анощенко.

Читайте також: Городок проти: найближчі до Рівного села не хочуть у міську ОТГ

У той же час депутат Вараської міської ради Сергій Денега наголошує: нехай громади й дотаційні, але саме у вирівнюванні й полягає суть реформи:

- Це не державницька позиція міського голови. До того ж така відмова завадить розвитку міста, адже у нас немає вільних земель. Приєднання Заболоття ситуацію мало змінило. А от на півночі земель багато, і торф є, і те ж Біле озеро, і дорогу можна нормальну прокласти.

Кошти на такий розвиток, вважає Сергій Денега, можна отримати за рахунок зменшення реверсної дотації, яку нині Вараш повертає у державний бюджет. Мовляв, із розширенням зміняться й цифри при розрахунку. А отже, повертати доведеться менше.

- На мою думку, варто об’єднати в одну ОТГ території від Білого озера до Варшавської траси. Тоді можна було б створити, наприклад, логістичний центр для дальнобійників, а також гарну дорогу на озеро, а можливо й якісне залізничне сполучення поміж нашим містом та, наприклад, Львовом. Таким чином можна було б розвивати всю громаду й місто, зокрема. Перетворити його на культурний, цікавий центр для якісного проведення часу й дозвілля, й позбутися стереотипних уявлень про Вараш: атомка й «спальний» район. Але без розширення цього зробити не вийде. Широке об'єднання - це інвестиційні можливості, які дадуть поштовх місцевому економічному розвитку, а також люди в селах отримають якісніші освітні та медичні послуги.

Нагадаємо, нині у перспективному плані у Володимирецькому районі передбачено шість громад: Вараська, Володимирецька, Рафалівська, Полицька, Каноницька та Антонівська.

Читайте також: Врахували майже всіх: як сформували об`єднані громади на Рівне нщині (ПОРІВНЯЛЬНІ КАРТИ)

Саме цей план подали на розгляд у Кабінет Міністрів, каже консультант Офісу реформ Асоціації міст України на Рівне нщині Василь Курилас:

- На мою думку, консультації вже були проведені на рівні району та на рівні області, нарікань не було. Тоді міський голова зазначав, що раз не приєднують громади, які мають доступ до траси міжнародного сполучення, щоб розмістити якісь інвестиційно привабливі об’єкти, тоді не треба приєднувати до Вараської громади приєднувати аж надто неспроможних. На разі, вважаю, що це звернення не дасть такого ефекту, який міг ти дати раніше, тобто швидше за все, все залишиться як є.

Читайте також: На Рівне нщині молодь вчитимуть, де знайти кошти на втілення ідей