Не зважаючи на сніг та морози, які завжди бувають у лютому, це перший місяць, коли господині виходять на город або у садок. Що ж варто робити у цю пору, читайте далі.

Городні клопоти

Лютий — найбільш доречний час для того, щоб посіяти на розсаду баклажани, які стануть справжньою прикрасою будь-якої теплиці. Потрібно лише знайти той сорт, який сподобається саме вам. Добре, що можливість вибору сьогодні велика і на ринку є чимало сортів, декоративних і оригінальних, які розрізняються не лише за розмірами і формою плодів, але і за кольором.

Баклажан — вимоглива до тепла рослина короткого дня. Високорослі форми (заввишки до 2-2,5 м і вище) з тривалим зростанням і плодоношенням зазвичай вирощують у зимових теплицях. У весняних теплицях, що обігріваються, перевагу надають більш швидкостиглим сортам середнього зросту (80-150 см). Для неопалюваних теплиць, парників і відкритого ґрунту підбирають найбільш швидкостиглі, низькорослі і витривалі сорти.

Досвідчені городники без нагадування вже підготувалися до майбутнього посіву насіння на розсаду, а от новачкам нагадаємо про способи передпосівної обробки насіння, завдяки яким сходи будуть дружніми і міцними.

Садові клопоти

Якщо хвойні у вашому саду розташовані на відкритих ділянках, будьте пильними: саме у лютому вони можуть постраждати від сонячних опіків. Для цих рослин однаково небезпечні і прямі сонячні промені, і світло, відбите від снігу. Особливо потребують захисту декоративна форма ялини сизої (Picea glauca 'Conica'), тиси, кипарисовики і ялівці, не вкриті снігом.

Рослини, крони яких на початку зими були стягнуті шпагатом (для збереження форми), слід щільно обгорнути мішковиною або декількома шарами марлі. Вони надійно захистять хвою від сонця, на відміну від лутрасилу, спанбонду та інших нетканих матеріалів, які пропускають ультрафіолетові промені. Хочете, щоб укриті рослини виглядали максимально естетично? Тоді придбайте у спеціалізованому магазині декоративну мішковину зеленого кольору.

Будьте обережними, оскільки у лютому гілочки хвойних стають ламкими і легко втрачають хвою. Тому іноді доцільніше замість обгортання використовувати захисні екрани або тенти, що створюють затінок. Їх встановлюють перед рослинами з сонячного боку. Особливо сильно обгоряють дикорослі ялівці, перенесені на ділянку з лісу. Дачники часто використовують їх для поодиноких посадок, розташованих перед воротами з боку вулиці, не підозрюючи, що саме на таких відкритих місцях вони виявляються найбільш вразливими.

Завдання квітникаря

Лютий — найбільш доречний час для живцювання жоржин ранніх сортів. Помічено, що жоржини, вирощені з живців, квітнуть набагато краще, ніж ті, що зросли з розділеного бульбокоріння, і ви можете самі у цьому переконатися.

Для отримання живців бульби необхідно проростити. Якщо за час зберігання вони дуже висохли і стали зморшкуватими, на ніч опустіть їх у теплу воду. Якщо вигляд у них міцний і здоровий, то перед посадкою 20 хвилин потримайте їх у слабкому розчині марганцівки. Висадіть бульби у скриньки таким чином, щоб шийка кожної з них була повністю відкрита, а самі вони знаходилися у землі. Ґрунт повинен бути легкий і поживний з додаванням грубозернистого піску. Пам'ятайте, що здорові живці ви отримаєте лише за гарного освітлення і температури +15...+20° С.

Заздалегідь підготуйте ящики для живцювання і ґрунт, що складається з листової землі, компостного перегною і піску. Коли довжина паростків досягне 5-8 см, зріжте їх гострим ножем прямо під вузлом або з невеликим шматочком "п'яти". Припудріть зрізи Корневином або іншим стимулятором коренеутворення, висадіть живці у ящики (у похилому положенні) і прикрийте поліетиленовою плівкою або склом. Важливо перші 5-7 днів після посадки підтримувати високу вологість повітря і захищати рослини від яскравого сонця.

Якщо ви ще не посіяли на розсаду гвоздику Шабо, шавлію блискучу, бегонію вічноквітучу, петунію гібридну, лобелію еринус, цинерарію приморську, айстру китайську, або калістефус, вербену гібридну, то вже час це зробити.

Догляд за газоном і водоймою

Якщо раніше — протягом грудня-січня — ви намагалися обходити засніжений газон десятою дорогою, то тепер, у лютому, щоб розбити кірку льоду, запропонуйте дітям використати цей майданчик для рухливих ігор. Але — ненадовго! Є й інший спосіб вирішити проблему — пограйте на засніженій галявині з собакою.

А ось над водоймою, з якої не спущена з осені вода, і у якій залишилися зимувати риби, продовжуємо працювати, зберігаючи і підтримуючи ополонку. 

Джерело.