Святвечір
Навечір'я Хрещення Господнього 18 січня називається в народі Голодною кутею або Другим Святвечором. Які традиції існують на Другий Святвечір та що повинно бути на столі читайте далі.

 Навечір'я Хрещення, Водохресний Святвечір, Бабин вечір, Голодна кутя - ось неповний список назв вечора напередодні великого християнського свята Водохреща, яке православні християни відзначають 19 січня. Навечір'я Хрещення Господнього має свої традиції і обряди.

Увечері у Водохресний святвечір треба обов'язково сходити до церкви і освятити воду - така вода вважається цілющою. У свято заборонено погано відгукуватися про воду або паплюжити її якимись словами.
 
Освяченою водою в цей день потрібно окропити всі кути в домі, вважається, що це захистить вашу сім'ю від проблем і негараздів. Також по ложечці освячену воду повинні випити всі члени сім'ї і лише потім приступити до вечері.
 
Повернувшись з церкви, потрібно було поставити над дверима та над вікнамим хрестик, намальований крейдою, полум'ям свічки або вуглиною. Такий оберіг ставили, щоб нечиста сила не могла потрапити в будинок.
 
 
Якщо вам не вдалося сходити до церкви, наберіть воду з будь-якого водоймища або колодязя, вся вода в цей день вважається святою і не зіпсується, навіть якщо буде довго стояти в пляшці.
 
На вечерю в цей день подають тільки пісні страви і їх обов'язково повинно бути непарна кількість, наприклад, 7 або 9. Традиційно в цей день до вечері господині подають "голодну" кутю та узвар.
 
18 січня, вечір напередодні Водохреща називають також Другим Святим вечором або Голодною кутею.
Навечір'я Хрещення - прекрасна пора, щоб зануритися в ополонку і очистити своє тіло і душу. Зробити це можна після того, як на небі зійде перша зірка.
 
До святвечора треба обов'язково прибратися в будинку і зробити всю роботу, так як на наступний день настає велике свято і зустрічати його в брудному будинку дуже погано. У цей день Дідуха - головний символ українського Різдва - виносили з дому і спалювали, тим самим символічно проводжаючи зиму і закликали весну.
 
У цей день у незаміжніх дівчат ще є шанс поворожити на судженого і дізнатися свою долю, так як після Хрещення гадати суворо заборонено. Ворожать не тільки незаміжні, можна поворожити і попросити відповіді на хвилюючі вас питання.
 
 
Що не можна робити в Навечір'я Хрещення
 
Проведіть цей день в спокої і гармонії, не сваріться і не лайтеся, вважається, що пролиті сльози можуть накликати біду на весь рік.
 
У свято не прийнято згадувати померлих.
 
Народні прикмети 18 січня
 
Щоб зберегти красу і молодість шкіри, у Водохресний святвечір дівчата вмиваються снігом.
 
Щоб виконати заповітне бажання, під час вечері поставте на стіл миску з водою і спостерігайте, як тільки вода в мисці ворухнеться (це відбувається приблизно опівночі), виходьте на вулицю і просіть небеса про виконання бажання.
 
Якщо в святвечір мете заметіль і дме сильний вітер - буде дощове і холодне літо.
 
А ось якщо вдарять сильні морози - то рік буде дуже врожайним і успішним.
 
Якщо в цей день хрестити дитину - то її чекає щасливе і вдале життя.
 
У святвечір сняться віщі сни, тому обов'язково запам'ятайте, що вам снилося.
 
Що за давньою українською традицією прийнято готувати на Другий Святвечір?
 
Весь день 18 січня дотримуються суворого посту - нічого не їдять до самого вечора. Вся сім'я сідає за сімейну вечерю тільки з появою першої зірки. На вечерю подаються прості пісні страви.
 
За традицією на Другий Святвечір подаються ті ж страви, що і в Навечір'я Різдва, 6 січня, тільки в більш скромній кількості. Якщо в Різдвяний святвечір на столі повинно бути 12 обов'язкових страв, то в Водохресний їх повинно бути менше, проте кількість страв має бути непарною.
 
Починають вечерю зі святої води. Потім їдять кутю, запиваючи узваром.
 
На Другий Святвечір готують «голодну кутю» - з пшениці з горіхами, медом, без додавання масла або вершків.
 
На стіл 18 січня подають пісні страви: вареники з капустою, пісний борщ, смажену рибу, гречані млинці, овочі, кутю та узвар.
 
У багатьох регіонах України пекли спеціальний обрядовий хліб (або три хліба). З цим хлібом (хлібами) господар будинку і молодший син обходив будинок і кропив його свяченою водою. Згідно з народними віруваннями таким чином він проганяв з господарства біди і нещастя.