Фото ілюстративне
Яскраві вогники, веселощі й білий пухнастий сніг. Саме так уявляємо собі ідеальну зиму. Та насправді незамінним атрибутом зимового дозвілля у наш час став запашний гарячий напій – глінтвейн. Його смак тішить шлунок, а аромат зігріває душу й додає гарного настрою. Тому пропонуємо кілька рецептів приготування цього дивовижного напою.

Глінтвейн у перекладі з німецької означає фактично «вино, що палає». Його історія сягає іще давнього Риму, де у напій додавали різноманітні прянощі, аби додати тонких ноток та оригінальних смаків. Щоправда, підігрівати вино не пробували. Класичне розуміння глінтвейну з’явилося вже у середні віки у скандинавських країнах. Саме звідси рецепти гарячого вина з ароматами трав розповсюдився по всьому світі, перетворившись на символ зимових святкувань.

Аби приготувати глінтвейн, найчастіше використовують червоне вино. Щоправда, ніхто не забороняє експериментів, тому глінтвейн на білому вині також користується чималою популярністю. Головне пам’ятайте, до червоного вина краще пасує лимон, тоді як до білого – апельсин.

Яке саме вино обрати для приготування глінтвейну, питання без точної відповіді. Втім, експерти своєї справи відзначають – оптимальний варіант це сухі й не дуже міцні вина. Адже ванільний цукор чи мед, який додають у напій за класичним рецептом, допоможе розкрити його смакову гаму. У той час, як використання напівсухих та солодких видів вин може зробити глінтвейн аж занадто солодким. Десертні ж вина зроблять глінтвейн занадто міцним із різким алкогольним запахом.

Обираючи вина, зверніть увагу на українські, виготовлені з винограду, який росте на Закарпатті. Природа наділила цей край благодатним кліматом і родючими землями, а на схилах, які багаті мінералами вулканічних гір, достигають грона, котрі потім перетворюють на ароматне вино COTNAR. Південні схили біля села Мужієво одне з найтепліших місць нашої країни, адже тут середньорічна температура становить 11 градусів, що дозволяє добре визріти навіть найбільш пізнім сортам винограду. Специфічні грунтово-кліматичні умови місцевості дозволили виявити ряд мікро-виноробних районів і робити, як тонкі, ніжні, свіжі столові, так і досить екстрактивні і маслянисті десертні вина. Виноградники COTNAR розташувалися на 180 гектарах, які щедро зігріває сонце. Зовсім поряд розташувався й дегустаційний зал, де кожне вино можна спробувати на смак.

Виготовляються вина COTNAR на сучасному заводі повного циклу виробництва, тут же розливаються у пляшки та зберігаються у власному вино сховищі. Ретельно відібраний виноград потрапляє до рук визнаного фахівця – винороба Вінце Бейла, під чиїм керівництвом воно й перетворюється на справжній витвір мистецтва з неповторним смаком та ароматом, які не сплутаєте ні з чим.

Але досить теорії, гайда до практики!

Класичний глінтвейн:
1. Наріжте тонкими скибочками 2-3 скибочки лимона та апельсина.
2. У каструльку складіть усі прянощі (запашний перець, гвоздику, мускатний горіх та корицю) разом із лимоном та апельсином, залийте водою і дайте закипіти.
3. Кип’ятити суміш потрібно тільки 2-3 хвилини, а потім закрити кришкою та настояти хвилин 15.
4. Вино нагрівається на невеликому вогні в об’ємній каструлі з товстим дном. У жодному випадку не дозволяйте йому закипіти! Знімайте з вогню завчасно.
5. Влийте у гаряче вино суміш зі спеціями, розлийте глінтвейн у прозорі келихи з ручками або у чашки, прикрасьте їх кружечками апельсина (можна також зробити гарне фото).

Апельсиновий глінтвейн
1. Перелийте вино у підготовлений посуд, покладіть у нього прянощі (мускатний горіх та гвоздику).
2. Нагрівайте вино до температури не вище, ніж 80 градусів. Уважно спостерігайте за нагріванням, щоб не допустити закипання.
3. Зніміть гаряче вино з вогню, влийте у нього свіжий сік, лікер та додайте мед.
4. Нехай у глінтвейн з апельсином спеції віддадуть усю свою силу, а потім перелийте його у келихи, прикрашаючи кожен скибочкою апельсина.

Яблучний глінтвейн
1. Перелийте вино в емальовану посудину і поставте на слабкий вогонь.
2. Туди ж влийте літр яблучного соку.
3. Лимон наріжте кільцями та додайте у вино разом із гвоздикою, корицею і цукром.
4. Незадовго до кипіння вимкніть газ, накрийте посуд кришкою і залиште усе на 20 хвилин настоюватися.
5. Процідіть готовий глінтвейн та подавайте його у кружках або келихах із ручками.

Та головне у глінтвейні – це теплі почуття й емоції, з якими ви його готуєте. Тому експериментуйте й смакуйте ваш ідеальний глінтвейн!