Святвечір
6 січня святкують Надвечір'я Різдва Христового, Різдвяний Святвечір, який також називають Святий вечір - у цього дня також є свої традиції і особливості.

 Обряди, прикмети і традиції 6 січня

До свята Різдва ще з періоду збору врожаю зберігали Дідух з сіна, який символізував родючість, дух сім'ї, благодать і благополуччя. Дідух - головний символ українського Різдва, який уособлює дух всього роду, а значить захищав будинок і сім'ю від всіх бід і притягував благополуччя. Його заносили в будинок і залишали під образами до Водохреща. Дідух приносив в будинок особливий святковий настрій, в народі говорили «Дідух до хати - біда з хати».
 
Не можна ображати тварин в цей день, проганяти бездомних кішок і собак, а навпаки, слід подбати - погодувати, знайти притулок. Особливої ??турботи вимагають домашні тварини. Вважається, що в різдвяну ніч кожна тварина розмовляє з Богом на людській мові і повідає Господу, як з ним поводяться його господарі.
 
Батько сімейства за традицією обходив весь двір, наводив порядок, годував тварин, заходив в будинок і щільно закривав за собою двері - і до завершення вечері вже ніхто не міг вийти з дому і відкривати двері.
6 і 7 січня, а так само на протязі всіх Свят не можна віддавати щось з дому, позичати гроші - вважається, що так можна віддати своє здоров'я і благополуччя.
 
 
До Святвечора господині закінчували всі свої справи по господарству - прибирали в будинку, білили, прикрашали піч малюнками, прали. А також намагалися купити кожному члену сім'ї по обновці.
 
Всі члени сім'ї повинні бути вдома 6 січня і не виходити за ворота, вважалося поганою прикметою виявитися поза домом ввечері, а тим більше заночувати в різдвяну ніч не вдома - вірили, що весь наступний рік доведеться блукать по світу.
 
На Різдво і напередодні Різдва - важливо підтримувати особливу атмосферу добра і сімейної злагоди, особливо у власному будинку, не можна сваритися і лихословити, лаяти дітей. Слід навпаки, помиритися з усіма, з ким у сварці, пробачити образи і відпустити зло.

Українські традиції для жінок 6 січня
 
З самого ранку господині приймалися готувати святкову вечерю - на столі має бути символічні 12 страв - за кількістю апостолів. У зв'язку з тим, що 6 січня - останній день Різдвяного посту, всі страви в Святвечір готуються пісні. Однак вечеря називається щедрою - це значить, що на столі присутні всі блага, послані природою, плоди щедрого врожаю - страви з круп, фруктів, меду, грибів, овочів, риби і т. д.
 
Під святкову скатертину на кожен кут стола господиня будинку обов'язково ховала по голівці часнику для того, щоб відігнати нечисту силу.
 
Народні прикмети про погоду
 
Переддень Різдва міг "напророкувати" врожайну і неврожайну погоду влітку. Тому наші предки уважно вдивлялися в погоду.
 
Якщо було зоряне небо в ніч перед Різдвом, то вважалося, що курки будуть добре нестися і буде багато гороху в наступному році.
 
Якщо був місяць на небі - то буде хороший урожай гарбуза.
 
Іній на деревах віщував багато горіхів і садових плодів.
 
Сніг обіцяв багатий урожай на яблука. Чисте небо означало сухе і врожайна літо, і навпаки.