Різдво
25 грудня християни, які живуть за Григоріанським календарем, відзначають одне з головних християнських свят - Різдво. У чому особливість католицького Різдва і які його головні традиції?

 В ніч з 24 на 25 грудня, перша вечірня зірка знаменує народження Ісуса Христа. Саме в цей день, за Писанням, на світ з'явився маленький Ісус. А дата святкування католицького Різдва була встановлена ??в 431 році на Третьому Вселенському соборі в місті Ефес.

Багато хто вважає, що католицьке Різдво від православного відрізняє лише дата, але є й інші особливості.
 
Адвент. В західному обряді з 4 неділі до Різдва починається Адвент - час покаяння і духовного очищення. У цей час прийнято сповідатися, щоб з чистим серцем брати участь у різдвяній службі і причащатися. Кожна людина повинна проявляти доброту і милосердя, допомагати нужденним і знедоленим. У кожного з чотирьох тижнів Адвенту є своя назва:
 
1 тиждень - залізний;
 
2 тиждень - бронзовий;
 
3 тиждень - срібний;
 
4 тиждень - золотий;
 
Вінок Адвента. Однойменний вінок роблять з ялинових гілок, які сплітаються колом за допомогою тонкого дроту. У вінок вставляються 4 свічки, кожна з яких запалюється в певний тиждень і має свій духовний зміст.
 
У перший тиждень Адвенту запалюють першу світла - Свічку Пророцтва. Цього тижня прийнято читати пророцтва про народження Месії, розповідати про них дітям.
 
 
 
 
На другий тиждень запалюють другу свічку, назва якої - Віфлеємська свічка - вона символізує народження Ісуса Христа і його прихід на землю.
 
У третю неділю запалюють третю свічку - Свічку пастухів і вона символізує віру і народження Бога в серці кожної віруючої людини.
 
У переддень свята запалюють всі 4 свічки, які символізують швидке настання Різдва.
 
Святвечір. Святвечір - переддень Різдва. У цей день прийнято прикрашати ялинки, будинок, в багатьох будинках люди роблять святкові інсталяції з яслами, в яких народився Ісус.
 
25 грудня в костелах відбуваються три святкові літургії: нічна меса, ранкова і денна.
 
Санта Клаус. Санта Клаус - обов'язковий атрибут різдвяних свят і його з нетерпінням чекають і дорослі і діти. Над каміном прийнято розвішувати різдвяні шкарпетки для кожного члена сім'ї, в які Санта кладе подарунки.
 
У католиків на Різдво прийнято колядувати, діти ходять від хати до хати в святкових вбраннях, співають різдвяні пісні, вітають господарів будинку з святом, за це отримують солодощі.
 
У католиків Різдво - це не стільки духовне, скільки сімейне свято, в яке прийнято приділяти увагу сім'ї, обов'язково дарувати подарунки і ходити в гості до родичів і близьких.