Зима
22 грудня православна церква відзначає Зачаття праведною Анною Пресвятої Богородиці, а в народі святкують Анну Зимову. Дізнайтеся про українські традиції та прикмети пов’язані зі святом Анни 22 грудня.

 Цікаво, що в християнстві відзначається і зачаття, і Різдво Пресвятої Богородиці (21 вересня). У народі у свята 22 грудня багато назв: Зачаття, день святої Анни, Анна Темна, Анна Холодна, Анна Зимова, зачаття святої Анни, Ганни, Ганки.

Історія свята святої Анни
 
Праведні Анна та Іоаким прожили до глибокої старості бездітними, подружжя дуже переживали і сумували, що Господь не дав їм дітей і постійно молилися про те, щоб Небеса послали їм немовля. І диво сталося - одного разу, Анна побачила на дереві гніздо з пташенятами і стала гаряче молитися Богу про дарування немовляти, обіцяючи, якщо таке трапиться, принесе дитину Господу у служіння. І відразу ж по проголошенні обітниці Анна почула голос Ангела, який сповістив благу звістку - Господь почув молитви і у подружжя «народиться дочка на ім'я Марія, через яку благословляться всі племена світу».
 
Церква називає Іоакима і Анну Богоотцями, бо вони були предками Ісуса Христа по плоті.
 
Свята Анна вважається покровителькою жінок, матерів, вагітних. Перед іконою Божої Матері «Несподівана Радість», а також перед іконою праведним Богоотцями Іоакима і Анни моляться:
 
- про зцілення від різних недуг,
 
- за дітей,
 
- про дарування дітей,
 
- про благополучну вагітність і пологи,
 
- про зцілення від безпліддя,
 
- про сім'ю.
 
 
Народні традиції 22 грудня
 
22 грудня - непростий день для природи - день зимового сонцестояння, день Нового року у Всесвіті, день народження нового Сонця. Згідно древнім народним традиціями й прикметам, літо із зимою два рази в році зустрічається - на Стрітення і в День Анни Зимової.
 
22 грудня - найдовша ніч і найкоротший день, проте вже з цього дня сонце на літо повертається - починає потрохи день додаватися - «В день Анни світловий день додається на гороб'ячий крок».
 
Наші пращури 22 грудня називали святом народження Сонця і відзначали Коляду - Зимове новоліття, народження Ярила-сонця.
 
Існував такий звичай: дзвонарю, який сповіщав про народження сонця, давали 24 срібняка, а за те, що оголошував влітку "повернення сонця на зиму", змушували добу відсидіти у в'язниці.
 
До свята святої Анни з особливою повагою ставилися жінки, і особливо вагітні, існував навіть цілий ряд прикмет і заборон для вагітних на 22 грудня.
 
Перш за все, вагітним прийнято було весь день постити, не дозволяли виходити з дому і заборонялося виконувати будь-яку роботу по дому, в тому числі шити і в'язати.
 
Заборона на будь-яку роботу стосувалася не тільки вагітних, а й взагалі всіх жінок. У це свято жінки починали підготовку до Різдва і Нового року, дівчата збиралися на дівич-вечори, де вибирали головну - «отаманшу» і спільно вирішували як відзначатимуть Різдво, разом виготовляли різдвяні прикраси з соломи.
 
Після свята починалася активна підготовка до Різдва, жінки білили і прибирали будинок.
 
 
Народні прикмети на Анну Зимову
 
Після Анни сонце повертає на літо, а зима - на мороз.
 
Ясне сонце - на Новий рік буде сильний мороз; якщо похмуро, на деревах іній - під Новий рік буде відлига.
 
Яка Ганна до полудня, така зима до кінця грудня.
 
Яка Ганна до нічки, така зима в весноньку.
 
Коли іній покриває дерева, то це передвісник хорошого врожаю.
 
Коли йде дощ - вся весна буде дощовою.
 
Тихий і безвітряний день - на врожай фруктів.