Варвара
17 грудня православна церква згадує Святу Варвару, а в народному календарі відзначається День Варвари. Дізнайтеся про прикмети свята, про те, що можна і що не можна робити в цей день, про традиції, які дійшли до нас від предків.

 Святу Варвару вшановують всі слов'янські народи. Варварин день називають також Бабиним святом, адже свята Варвара вважається захисницею жінок, особливо вагітних, і покровителькою жіночих ремесел, а також всіх, чия робота пов'язана з частими і далекими дорогами: далекобійників, пілотів, моряків, і т.д.

Святій Варварі моляться про:
 
захист від раптової смерті,
 
про дітей,
 
благополучну вагітність і пологи,
 
зцілення від різних хвороб,
 
захист від батьківського гніву.
 
День Варвари знаменує собою наближення до Миколи Зимового (Дню Святого Миколая) низкою йдуть свята - Варвари (17 грудня) - Сави (18 грудня) - Миколая (19 грудня). Українське прислів'я говорить «Сава - це батько Миколи, а Варвара - це матка Миколи. Він сказав: "Не святкуйте мене! Святкує матір і батька!"
 
Прикмети і традиції на Варвару
 
Варвари - жіноче свято, в цей день жінки не займалися домашніми справами, відпочивали не прали, не прибирали. Дозволялося лише в'язати чи вишивати. Вважається, що в виріб, виконаний в цей день, впліталися божественні частинки. Народна легенда говорить, що у Варвари були золоті руки, вона красиво вишивала і вишила ризу самому Ісусу Христу. Сідаючи за рукоділля, жінки говорили так: "Свята Варвара золотими нитками Ісусові ризи шила і нас навчила".
 
Дівчата на Варвару проводили традиційні ворожіння на судженого.
 
Українські господині в старовину варили вареники на Варвару, пекли пироги з маком, варили узвар і кутю.
17 грудня вважається "поворотом на весну", але саме на цей день зазвичай припадає початок найсильніших морозів: "Прийшла Варвара - бережи ніс та вухо". У народі помітили, що на Варвару день починає збільшуватися «на курячий крок» - "Варвара ночі вкрала".
 
Згідно з народними прикметами не можна довго спати на Варвару - хто проспить на Варвару, буде сонливим весь рік.