Людям, які не люблять себе, складніше домагатися цілей і справлятися з труднощами. Проте існують прості вправи, які допоможуть це виправити.

 «Мене ніхто ніколи не полюбить», «У мене недостатньо сил, щоб досягти цієї мети», «В мене нічого не вийде», «Я з цим точно не впораюся» і т.д. Якщо ви періодично вимовляєте про себе ці або схожі фрази, то у вас, швидше за все, низька самооцінка. І це напевно заважає вам досягати успіху і жити повним життям.

Підвищити самооцінку можна за допомогою 7 нескладних вправ.
 
1. Відмова від негативного мислення
 
Ми часто ведемо негативний внутрішній діалог, самі не помічаючи цього: «У мене нічого не вийде», «Я занадто ледачий, щоб чогось досягти», «Я не красива, щоб комусь сподобатися». Всі ці думки сильно впливають на наше ставлення до себе.
 
Вправа полягає в тому, щоб записувати всі негативні думки з приводу себе, які у вас виникають. В кінці дня перечитайте їх і перетворіть кожну в позитивну тезу.
Замість «У мене нічого не вийде» - «Я багато чого вмію, зможу навчитися і цього». Замість «Я занадто ледачий» - «Я домігся того, що у мене є, а це вже немало». Замість «Я не красива» - «Я подобаюся багатьом людям».
 
Повторюйте ці фрази кожного дня протягом тижня. Незабаром вони почнуть виникати у вас в голові самі собою.
 
2. Виховання хорошого ставлення до себе
 
Перечитайте негативні думки, записані під час виконання минулої вправи. Уявіть, що всі ці речі про себе говорить близька людина - кращий друг або член родини.
 
Подумайте, що б ви відповіли, і запишіть ці слова. Скажіть, що ви бачите в цій людині доброго, які її якості викликають у вас повагу. Скажіть, що любите цю людину.
 
Виявляти любов по відношенню до інших часто набагато простіше, ніж до себе. Коли ви «привласнюєте» свої думки близьким людям, вам стає простіше побачити загальну картину і зрозуміти, що говорити подібні речі собі негарно, грубо і взагалі неправильно.
 
3. Позбавлення від провини і страху
 
Протягом декількох днів записуйте всі страхи і джерела почуття провини, які не дають вам спокою. Потім виділіть ті, що повторюються особливо часто. Може, ви відчуваєте себе винуватим тому, що пропускаєте походи в спортзал, або через те, що постійно забуваєте подзвонити родичам. Або ви боїтеся, що вам не вдасться досягнути поставленої мети.
 
Виберіть один пункт з відібраних і напишіть для себе дозвіл. Наприклад: «У мене є право пропустити тренування», «У мене є право бути забудькуватим» або «У мене є право на невдачу».
 
Додайте цей дозвіл там, де ви будете його часто бачити: на моніторі, холодильнику або поруч з ліжком. Наступного разу, коли вас буде сковувати страх або провина, погляньте на записку - вам стане легше.
 
4. Прийняття своїх особливостей
 
Майже у кожної людини є риси, які їй не подобаються. Ви прекрасно знаєте, що вас в собі не влаштовує, будь то низький зріст, зайва вага або лисина.
 
Складіть список цих якостей і напишіть подяку кожній з них. Наприклад: «Спасибі моїй лисині за те, що вона допомагає витрачати менше грошей на шампунь», «Спасибі моєму росту за те, що я можу зручно розміститися в будь-якій машині».
 
Деякі ваші риси можуть вам не подобатися, але вони роблять вас такими, якими ви є. Ставлення до них можна змінити. А любити себе набагато корисніше і приємніше, ніж вічно бути незадоволеним собою.
 
5. Вивчення своєї історії
 
Порівняння себе з іншими закладено в нашій природі. Соцмережі спростили цю задачу: люди публікують там краще, що є в їхньому житті, і часто може здаватися, що ваша дійсність набагато нудніша.
 
Щоб позбутися від цього відчуття, корисно скласти свою історію. Це можна зробити на папері або в цифровому вигляді. Починаючи з дня свого народження згадайте і запишіть важливі моменти у вашому житті. Ті, що дорогі особисто вам, а не ті, що вразили б інших людей.
 
Наприклад, перший повільний танець став для вас справжньою подією або вам запам'яталося знайомство з певною людиною. Додайте туди і важкі рішення - це теж важливі віхи. Наприклад, звільнення з неулюбленої роботи або переїзд.
 
Звертайтеся до цієї хронології кожен раз, коли вам почне здаватися, що у вашому житті не відбувається нічого цікавого. Ви побачите, що пройшли через багато, і це підвищить самоповагу.
 
6. Дослідження карти своїх умінь
 
Ця вправа дозволить краще пізнати себе і зрозуміти, які переваги у вас вже є, а які потрібно розвинути, щоб домогтися цілей.
 
Складіть список своїх фундаментальних установок, переконань і рис. Потім - список навичок і сильних сторін, які з'явилися у вас за все життя. Окремо перерахуйте свої цілі і мрії.
 
Потім почніть формувати з цих пунктів дерево. Можете просто накреслити його на папері, зробити аплікацію або використовувати комп'ютер. Пункти першого списку (фундаментальні переконання і установки) будуть корінням і стовбуром. Другого (якості і навикі) - гілками. А цілі і мрії - листям.
 
7. Створення намірів на день
 
Після того як ви зрозуміли, які звички і установки ви хотіли б розвинути або змінити, корисно створювати наміри на день. Для цього достатньо з ранку вибрати прагнення, яке наблизить вас до бажаного результату. Наприклад: «Любити себе, навіть якщо я лінуюся», «Бути терплячими з собою та іншими», «Не боятися змін» і так далі.
 
Коли ви вибрали намір, запишіть його куди-небудь і перечитуйте протягом дня. Згодом ви виховаєте в собі бажані якості.