Зберегти молодість мозку, покращити пам’ять і більш ніж наполовину знизити ризик розвитку хвороби Альцгеймера допоможе нова розробка дієтологів - дієта MIND.

 Нову систему харчування MIND дослівно можна перекласти як "дієта для розуму, мислення та інтелекту".

Принципи дієти для мозку
 
Дієта передбачає поділ продуктів на групи, 10 з яких корисні для мозку, а 5 - шкідливі. У список корисних потрапили:
 
Цільнозернові продукти (хліб, каші з цільного зерна). В день потрібно з'їдати 3 порції таких продуктів (1 - розміром з кулак).
 
Листові овочі і капуста всіх видів (не менше порції щодня).
 
Горіхи (жменю будь-яких в якості перекусу).
 
Бобові.
 
Ягоди.
 
Рослинна олія.
 
Риба.
 
Біле м'ясо.
 
Рибу краще вибирати жирних сортів і їсти її не рідше 1 разу на тиждень. Грудку курки або індички - 2 рази на тиждень. Пару раз в тиждень можна випити келих червоного сухого вина.
 
Які продукти шкодять мозку
 
У списку шкідливих для мозку продуктів:
 
Червоне м'ясо.
 
Будь-яка смажена їжа і фастфуд.
 
Сири.
 
Вершкове масло і маргарин.
 
Солодкі молочні продукти і солодощі, включаючи випічку.
 
Їжу з цього списку рекомендується їсти якомога рідше.
 
Сир - не частіше 1 разу на тиждень, вершкове масло - не більше 1 ст. л. в день. Здавалося б, все просто. А ефект при цьому дивовижний!
 
Дослідження показали, що дієта MIND знижує ризик розвитку хвороби Альцгеймера на 53%. Дуже хороших результатів можна досягти, навіть якщо дотримуватися цієї дієти лише в загальних рисах, - ризик знижується на 35%.
 
Як і скільки пити води
 
Одна з умов дієти MIND - зниження калорійності харчування. 1 раз в тиждень рекомендується влаштовувати розвантажувальний день - з'їдати не більше 500 ккал. Або 3-4 рази в тиждень відмовлятися від одного з прийомів їжі. Крім цього, потрібно пити більше води (не менше 2 л в день). Дефіцит води порушує надходження в мозок найважливіших речовин і погіршує його працездатність.