14 жовтня православна церква відзначає велике свято Покрови Пресвятої Богородиці. Дізнайтеся про історію та традиції свята, що можна і не можна робити 14 жовтня.

 Повна назва свята «Згадування появи святої Покрови Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії»

В основу свята Покрови покладено розповідь Андрія Юродивого, який, разом зі своїм учнем блаженним Єпіфанієм, і побачив Богородицю у Влахернському храмі Константинополя. Під час всеношної служби побачив, як над царськими вратами зійшла Богородиця, яку супроводжували Іоанн Предтеча і Іоанн Богослов, а також багато святих в білому одязі. Біля вівтаря Пречиста Діва Марія зняла зі своєї голови омофор і тримала його над людьми, що молилися. При цьому омофор сяяв яскравим світлом, як сонце. Незабаром Богородиця пішла, залишивши божественну благодать.
 
Це бачення означало захист і порятунок жителів міста від навали ворога. В цей час піднявся сильний вітер, який не дозволив ворожим військам наблизитися до міста.
 
Українські традиції свята
 
У народному календарі свято 14 жовтня - Покров, Покрова, День зустрічі зими, Свята Покрова - зустріч осені з зимою, асоціація, коли перший сніг покриває землю білим покривом. Сніг, що випав в цей день, має особливі цілющі властивості: вважається, що той, хто вмиється їм, збереже красу, молодість, здоров'я на довгі роки.
 
В Україні 14 жовтня з давніх часів - особливий день. Українське козацтво шанувало Пресвяту Богородицю своєю покровителькою, тому по всій Україні широко відзначали це свято і ставилися з особливою повагою, проводили його відповідно до особливих традицій та обрядів. Для українців Покрова - не тільки релігійне, а й національне свято.
 
 
Доброю прикметою вважається зіграти весілля на Покрову, таким чином сім'я буде захищена від усіх бід і нещасть покровом Пресвятої Богородиці, а молодята проживуть довге і щасливе життя.
 
Що потрібно зробити на Покрови 14 жовтня
 
Найголовніше на Покрови - помолитися перед образом Пресвятої Діви Марії. Подякувати за все, що ви маєте в цьому житті, попросити допомоги, захисту для себе і близьких. Якщо є можливість - сходити до церкви, якщо немає, вимовити слова молитви вдома. Навіть якщо ви не знаєте молитви, звертайтеся до Богородиці своїми словами, головне - від чистого серця. Вважається, що будь-які прохання в цей день будуть почуті і виконані, а хто просить знайде захист і покрив від всіх бід і нещасть самої Пречистої.
 
Незаміжні дівчата, які мріють вийти заміж, ставлять свічки біля ікони Покрови Пресвятої Богородиці, і просять про щасливе заміжжя.
 
Заміжні жінки моляться про щастя і благополуччя в родині, а бездітні пари просять про якнайшвидше поповненні і тому, щоб вийшло швидко завагітніти.
Покрови завжди в народі відзначали веселими гуляннями, ярмарками, веселощами, молодь - хлопці і дівчата - виходили на вулицю і веселилися.
 
 
Вважалося, що 14 жовтня можна зустріти свого судженого.
 
Щоб залучити в свій дім щастя і благополуччя, в день Покрови подавали милостиню бідним і намагалися допомогти нужденним. Вважалося, що той, хто в цей день подасть, ще більше отримає в поточному році.
 
На Покрову накривають святковий стіл і сім'я збирається за сімейним обідом. Головною стравою на святковому столі вважаються млинці з різними начинками, а також святковий хліб - Покровський коровай. У наших предків існував такий обряд - з тарілкою свіжої випічки необхідно пройтися по всьому будинку і подякувати Богородиці за все, що вам було дано в цьому році.
 
На Покрову намагалися задобрити домовика - пригощали його млинцями.
Що не можна робити на Покрови
 
Як і в будь-яке велике свято, не потрібно займатися домашніми справами - прати, прибирати, наводити порядки в хаті. Навести чистоту потрібно напередодні, і зустрічати свято в чистому будинку, з пирогами і накритим столом.
 
В Покров Пресвятої Богородиці намагайтеся уникати будь-якого негативу: сварок, конфліктів і лайливих слів. В цей день не можна сумувати, плакати і скаржитися на долю.
 
На Покрову не можна позичати гроші і давати в борг, а також віддавати будь-які речі з дому. Вважається, що разом з грошима та особистими речами можна віддати своє щастя і удачу, а забрати чужі біди, хвороби і печалі.
 
Якщо до дівчини посваталися на Покрови, відмовляти нареченому не можна. Існувала прикмета, що в Покров Богородиця дарує незаміжнім шанс знайти щасливе сімейне життя, а якщо пропозиція буде відкинута, то дівчина ризикує залишитися самотньою.