Печінковий торт - дуже універсальна і поживна страва. ЇЇ можна подавати як до святкового столу, так і використовувати в повсякденному меню. Відомо безліч способів приготування торта з печінкових коржів. Один з варіантів начинки для пирога з печінки - сир з грибами.

 У звичному рецепті печінковий пиріг змазується майонезом і начиняється смаженою цибулею з додаванням моркви, що сподобається далеко не кожному, особливо прихильникам правильного харчування. У модернізованої версії соус домашнього приготування, а гриби і сир зроблять начинку найсмачнішою.

Інгредієнти для коржів:
 
Печінка (куряча, свиняча або яловича) - 0,5 кілограма
 
Борошно - 0,5 склянки
 
Яйця - 2 штуки
 
Розпушувач - 1,5 чайної ложки
 
Сіль - 0,5 чайної ложки
 
Спеції і прянощі за бажанням
 
Інгредієнти для начинки:
 
Твердий сир - 200 грамів
 
Гриби - 0,5 кілограма
 
Цибуля - 2 штуки
 
Спеції - за смаком
 
 
Інгредієнти для соусу Бешамель:
 
Домашнє або жирне магазинне вершкове масло - 30 грамів
 
Молоко - 0,3 літра
 
Борошно - 1 столова ложка
 
Приготування
 
Відразу краще зайнятися начинкою, яка до моменту приготування коржів вже охолоне. І так, необхідно розігріти сковорідку, куди насипаємо нарізані гриби (можна шампіньйони), солимо і смажимо до повної готовності. Окремо від грибів потрібно обсмажити цибулю до утворення золотистого кольору.
 
Далі слід потерти сир на крупній тертці і відкласти на деякий час в сторону.
 
Наступний етап - соус. У каструлі на попередньо розтопленому маслі пережарюють просіяне борошно. Потім необхідно влити молоко і варити до того, поки маса не загусне. Важливо весь цей час постійно помішувати, інакше борошно почне пригорати і соус буде з гірким смаком. Соус потрібно посолити, поперчити і збити блендером або міксером.
 
Тепер приступаємо до смаження печінкових млинців. Важливо очистити печінку від плівки (якщо використовується яловичий субпродукт), так як м'ясорубка не здатна переробити плівку. Після чого ріжемо печінку і заливаємо молоком, приблизно, на півгодини. Після цього продукт готовий до того, щоб його пропустити через м'ясорубку. Таким же способом подрібнюємо цибулю і додаємо її до зробленого фаршу.
 
Яйця, борошно, сіль, розпушувач і приправи добре розмішуємо і з'єднуємо з печінково-цибулевою масою. Потрібно всі інгредієнти добре перемішати.
 
Отриману суміш викладаємо черпаком на добре розігріту сковороду. Тісто обсмажують з двох сторін: за принципом приготування звичайних млинців. Приготовлені коржі змащують соусом, викладають начинку, накривають наступним шаром і так чергувати необхідну кількість разів. Але не перестаратися, оскільки сильно товстий шматок незручно їсти.
 
Зверху тортик можна прикрасити зеленню або свіжими овочами, за бажанням. Печінковий пиріг з грибами і сиром готовий.
 
Смачного!