Випрали 500-гривневу купюру разом з джинсами? У маршрутці непомітно сунули банкноту, склеєну скотчем? У магазині відмовилися прийняти потерті 200 грн? Як бути з пошкодженими купюрами?

 Відповідно до закону, більшість пошкоджених купюр і монет можна обміняти в банку. А є ушкодження, з якими гроші зобов'язані приймати і в магазинах. Давайте розберемося.

1. Потертості і бруд
 
Це найпоширеніша причина скорочення терміну життя банкноти. При цьому гроші з потертостями, забрудненнями і навіть невеликими плямами, наприклад, від масла або фарби, повинні приймати в магазині - за умови, що всі зображення чітко проглядаються.
 
Важливо! Термін життя банкнот багато в чому залежить від номіналу - чим він нижчий, тим швидше старіє купюра.
 
2. Сторонні символи
 
Ідея написати свій номер телефону на банкноті і покласти її в книгу може здатися романтичною, але на ділі, використовуючи купюри як папір для нотаток і послань, ви скорочуєте термін їх життя. За правилами, якщо на банкноті є сторонній напис з 2 символів і більше або малюнок, відбиток штампа, вона визнається старою і виводиться з обігу. Ви можете розплатитися нею в магазині, але як тільки вона потрапить в банк, купюру знищать. Гроші з виробничим браком можна тільки обміняти в банку.
 
Важливо! Якщо у вас виявилася купюра, на якій є позначки державного знака «Зразок», «Тест», інші схожі написи, нанесені виробником, її доведеться залишити на пам'ять або викинути - такі купюри неплатоспроможні, їх не обміняють.
 
 
3. Розриви і порізи
 
Папір - недовговічний матеріал, тому досить часто у банкнот з'являються «поранення» різних калібрів, як сумісних з життям грошей, так і не дуже. Приймуть в магазині купюри з такими ушкодженнями: невеликі проколи, не вистачає куточка або краю, гроші злегка надірвані. Якщо не вистачає значної частини (гроші розмокнули, обгоріли, потрапили в кислоту, розірвані на кілька частин і т. п.), потрібно зібрати всі фрагменти, по можливості склеїти і віднести їх в банк для проведення експертизи. Після перевірки гроші обміняють.
Важливо! Якщо від банкноти залишилося менше 55%, її не приймуть ні в магазині, ні в банку. Доведеться просто викинути.
 
4. Купюри забарвилися
 
Таке може статися, якщо ви випадково перед пранням забудете гроші в кишені одягу. Купюри просто полиняли або забарвилися, але всі позначення, цифри і букви читаються? Такі гроші без проблем обміняють в банку.
 
Важливо! Пошкодження при пранні можуть бути не дуже помітні неозброєним оком, але проявляться при перевірці на касі ультрафіолетом. Це трапляється при сильному хімічному впливі, наприклад, відбілювачем або засобом для виведення плям. Такі купюри теж можна обміняти.

5. Купюра розшарувалася
 
Ви можете зібрати банкноту-Франкенштейна, якщо у вас є 2 пошкоджені купюри одного номіналу і вони по малюнку складаються в 1. Головна умова - кожна з частин повинна становити не менше 50% від повної площі банкноти. Таку купюру в банку обміняють. А ось банкноту, яка втратила лицьову або зворотний бік, тобто розшарувалася, обміняти вже не вийде.
 
6. Що робити з пошкодженими монетами
 
Металеві монети служать довше банкнот, і нещасних випадків з ними відбувається менше. Але якщо пошкодження все-таки є, діють такі правила обміну:
 
якщо форма не змінилася, а на монеті тільки дрібні подряпини або потертості, нею можна розплачуватися;
 
якщо монета погнулася, сплющилася, на ній є отвір, але при цьому вона зберегла не менше 75% своєї маси, таку монету обміняють в банку;
 
якщо монета оплавилася або змінила колір під впливом агресивного середовища, її можна обміняти;
 
монету повністю без зображення або частину монети не приймуть навіть на обмін.