Останні приготування до школи чекають на батьків і дітей у серпні. Одна з головних покупок - рюкзак, який для першокласників потрібно обирати більш ретельно, ніж, наприклад, для учнів старших класів. Як обрати і на що найбільше звертати увагу, читайте далі у статті.

Сьогодні існує величезний вибір рюкзаків, які забезпечують зручність і зберігають здоров'я дитини. Отож, спочатку поговоримо про те, які ж є види цих шкільних аксесуарів.

Які бувають рюкзаки?

  1. Портфель. Портфель має одну основну відмінність, з якою він програє в рази ранцю або рюкзаку - це відсутність лямок для носіння його на спині. Тому портфель потрібно носити тільки в руках. Лікарі-ортопеди не рекомендують портфелі для першокласників. Якщо зовнішні відмінності між ранцем і рюкзаком не помітні, то це не означає, що їх немає. Насправді вони існують.
  2. Ранець. Ранець - це каркасний рюкзак зі щільною спинкою і лямками. Як правило, у ранця жорсткіший корпус, ніж у рюкзака. Пластикові вставки по всій поверхні ранця створюють корпус більш щільним. Хороший знак для батьків дитини - ранець незручно носити на одному плечі завдяки твердому корпусу, тим самим, не дозволяючи дитині заробити сколіоз.
  3. Рюкзак. А ось рюкзак має м'який корпус. Цей варіант більш підходить для підлітків - у них вже зміцніла спина, на відміну від першокласника. Тим більше, що підлітки не вибирають жорсткий каркас ранця. Їм більше подобаються спортивні рюкзаки або стильні сумки через плече.

Які шкільні рюкзаки кращі для першокласників?

Лікарі-ортопеди дітям молодших класів радять носити саме ранець. Жорсткий корпус допомагає рівномірно розподілити вагу шкільних підручників по хребту учня. Крім цього, каркасний корпус прекрасно захищає вміст в ранці, в разі, якщо дитина впала, вдарила сумку або потрапила під дощ чи сніг. 

Основні критерії вибору рюкзака для першокласника:

  1. Вага порожнього аксесуара не повинна перевищувати одного кілограма.
  2. Наявність ортопедичної спинки, на якій повинні бути розміщені кілька м'яких подушечок, які повторюють природні вигини хребта, рівномірно розподіляють навантаження на спину і підтримують правильну поставу.
  3. Розмір ранця повинен відповідати зросту дитини. Найкраще, якщо у вас є можливість приміряти рюкзак на дитину. Переконайтеся, що нічого не тисне, не тисне і сам рюкзак сидить комфортно і правильно, прилягаючи до спини. Також переконайтеся, що верхній край ранця не впирається в потилицю дитині, а нижній - не тисне в спину. Якщо дитині не зовсім комфортно, спробуйте відрегулювати спинку і лямки.
  4. Звертайте увагу на форму. Як уже згадувалося вище, для першокласника краще обрати каркасний ранець з твердою спинкою. Він буде добре тримати форму і дбайливо збереже весь вміст в цілості.
  5. Якісний рюкзак повинен бути зшитий зі спеціальної міцної тканини, яка не пропускає воду. Таку тканину з одного боку потрібно постаратися, щоб забруднити, а з іншого - досить просто випрати. А спеціальна просочена тканина забезпечує водонепроникний ефект.
  6. Важливим елементом декору рюкзака мають стати світловідбивачі, які роблять дітей помітнішими на дорозі, тим більше в темний час доби.
  7. Лямки рюкзака повинні бути достатньо міцними і регульованими. Чим більша ширина лямок, тім зручніше їх носити на спині, і тим меншою відчувається вага рюкзака. Рекомендована ширина 4 -5 см. Якщо буде трохи ширше – теж добре. Зручно буде, якщо рюкзак має S- образні плечові лямки з м’яким наповненням, які зберігають форму. Гарний варіант, коли у ранця між лямками є фіксуючий ремінь, щоб вони не сповзали з плечей.

До слова, з першого вересня учні 1-4 класів повинні носити світловідбивні жилети, про це у липні цього року повідомив прем'єр-міністр України Володимр Гройсман.

Ідеальний вибір рюкзака – це коли рюкзак, який подобається дитині цілком влаштовує і вас, відповідаючи усім вимогам по комфортності, надійності і зручності виробу. Не секрет, що для дитини найважливішим є зовнішній вигляд рюкзака, який герой на ньому зображений, якого він кольору. Саме цьому важливо обговорити з дитиною як повинен виглядати майбутній рюкзак ще перед походом до магазину. Не варто противитись уподобанням дитини. Бо, якщо ви купите ранець з улюбленими героями, то з’явиться більше шансів, що він буде його берегти, із задоволенням збирати і доглядати його. Навіть, якщо така річ буде подобатись йому не довго, тому що смаки швидко змінюються.

Нині на ринках є великий вибір рюкзаків на будь-який смак та гаманець. Проте не забувайте про якість, краще трішки перепатити, ніж ризикувати здоров'ям дитини. 

На ринках Рівного ціни на ранці стартують від 400 грн. У супермаркетах та спеціалізованих магазинах ціни, зазвичай, вищі. Часто батьки замовляють рюкзаки для дітей в інтернет-магазинах - це також непоганий варіант. Найбільш якісними вважаються рюкзаки німецьких фірм. 

Читайте також: 9 ігор, які допоможуть дитині справлятися з емоціями

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber