Спалахи кору мають циклічний характер і відбуваються кожні 5-6 років. Головна причина спалахів - низьке охоплення щепленнями. Ліків від кору не існує, єдиний надійний метод профілактики захворювання - вакцинація.

Інкубаційний період кору (тобто період, коли симптоми ще не проявляються) становить від 6 до 21 дня. Далі починається період захворювання з такими симптомами: висока температура, головний біль, нежить, сухий кашель, збільшення лімфовузлів, запалення слизової оболонки очей (сльозотеча, світлобоязнь, гнійні виділення), пронос та блювота. На 4-5 день хвороби з’являється червоний висип, який починається зі шкіри голови й обличчя, а згодом розповсюджується на все тіло. Хвороба із симптомами триває до 4 тижнів і більше.


Захворювання може призвести до пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку (енцефаліту), інших серйозних ускладнень, а також до інвалідності та смерті. Щеплення проти кору проводять уже понад 50 років, і за ці роки вакцини зарекомендували себе як безпечний та ефективний спосіб профілактики. Саме завдяки вакцинації вдалося знизити захворюваність на кір у десятки разів. Лише з 2000 року до 2016 року смертність від кору знизилася на 79%, а це означає, що вакцини зберегли 20,3 мільйона дитячих життів у всьому світі.


Захист від кору потрібен, якщо:
- дитині виповнилося 12 місяців;
- дитина старша 1 року і ви пропустили перше щеплення;
- дитині 6 років. Це час йти на планову ревакцинацію КПК;
- ви пропустили планову ревакцинацію в 6 років. У цьому випадку зверніться до медичного закладу, адже тільки дві дози вакцини забезпечують повний захист;
- дитині 6 і більше років, у неї немає щеплень КПК. У такому випадку потрібно зробити два щеплення з інтервалом не менше одного місяця;
- ви не пам'ятаєте, чи робили дитині щеплення КПК, і не маєте документальних підтверджень. У цьому випадку дитину також потрібно вакцинувати;
- підлітки, а також дорослі, які не хворіли на кір, які не отримували щеплення від кору. Їм також потрібна вакцинація від кору.


Перелік протипоказань щодо вакцинації КПК


За світовими стандартами він не охоплює легкі застуди з температурою до 38°С. Вакцинацію не роблять, якщо є високий ризик серйозної реакції, при станах, коли імунна відповідь на введену вакцину не сформується:
- Гостре захворювання, що супроводжується вищою 38,5 ° С температурою.
- Серйозна алергічна реакція (анафілактичний шок) на попередню дозу вакцини чи відома алергічна реакція на один із компонентів вакцини (наприклад на желатин, неоміцин, курячий білок тощо).
- Захворювання і стани організму, при яких після введення вакцини імунітет може не сформуватися (зокрема в умовах хіміотерапії в онкологічних хворих; при вживанні великих доз стероїдних гормонів; при вживанні ліків, що пригнічують імунітет; при СНІДі).
- Вагітність. Вакциною КПК не прищеплюють вагітних, адже вона містить живі віруси. Щеплення проти кору необхідно зробити на етапі планування вагітності.