Фото ілюстративне
На початку березня, після численних обговорень, Уряд затвердив Національний план дій боротьби зі стійкістю до протимікробних препаратів. У документі зазначено про ряд заходів, спрямованих на раціональне використання антибіотиків у медицині, ветеринарній медицині та харчовій промисловості. Спочатку візьмуться за обіг антибіотиків у аптеках. Робитимуть це поступово. Однак придбати ліки без рецепту до кінця 2020 року буде вже неможливо. Чи готові до цього рівняни - з'ясовували наші журналісти.

У міському управлінні охорони здоров'я нам розповіли, що паралельно з провадженням електронних рецептів на програму "Доступні ліки" поступово візьмуться і за антибіотики. Вже до кінця цього року будуть внесені зміни у нормативно-правові акти і придбати протимікробний преперат без рецепту буде вкрай важко.

Тим часом у Європі ця система вже давно працює. Рівнянка Юлія Собуцька, яка вже два роки живе у Франції, звикла до того, що без рецепту лікаря вона не може купити тут практично жодних ліків.

У Рівному мама 2-річного Іванка розповідає, контроль за обігом антибіотиків має бути введений. Хоча сама без рекомендації лікаря їх не приймала. Однак переконалась на власному досвіді - антибіотики можуть негативно впливати на імунітет.

Дивіться також: на Рівне нщині двоє дітей померли від туберкульозу (ВІДЕО)

У цьому відділенні обласної дитячої лікарні часто стикаються з випадками, коли лікування антибіотиками не дало результату, і як наслідок - виникли ускладнення. Адже через надмірне і необгрунтоване вживання таких ліків, мікроорганізми виробляють своєрідний "імунітет" та стають не чутливими до препаратів.

Згідно опитування Всесвітньої організації охорони здоров'я, 64% людей помилково вважають, що застуду та грип можна лікувати антибіотиками. У той час, за словами медиків, протимікробні препарати не лікують хвороби, викликані вірусами. А необхідні лише при ускладненнях.

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber