У селі Корнин, що біля Рівного, сьогодні відкрили музей Героя АТО. Таким чином у місцевій школі вшанували свого земляка, загиблого в АТО воїна Романа Свіржевського. Три роки тому, на Великдень, 21-річний хлопець трагічно загинув. Нещодавно у селі на його честь назвали школу, а нині відкрили музей та започаткували футбольний турнір. Яким він був сином, учнем та воїном - історії збирали наші журналісти.

Да, оце стоїть малесенький...це Ромчик малесенький такий.

Три роки тому, 1 травня, на Великдень не стало молодшого сина у родині Свіржевських. Роману було б 24 роки. Одразу після школи пішов до армії. Мріяв стати пожежником. Але почалась війна. У 19 років він отримав поранення, але невдовзі знову повернувся на фронт.

Дуже хотів бути пожежником. Це було його бажання. Але ж не збулось. Бо ж ніхто не думав, що буде війна. Казав, мама побуду, відбуду цей контракт і буде легше мені працювати пожежником. І 1 травня Ромчик загинув

У домі, де жив Роман, усе як і раніше. Його кімната, телевізор, на який він збирав кошти. Щодня на подвір'ї бігає песик Тарзан, якого хлопець врятував від смерті біля річки. Доглядає мама і за квітником, який він їй облаштував. І лише зараз, через три роки, батьки змогли віддати з дому для шкільного музею військове спорядження сина, яке так дбайливо зберігали в його кімнаті.

Але я просто не могла відірвати від себе це все. А зараз відірвала. Передала в музей, так як школа названа в його честь, то я передала.

Сьогодні у Корнинській школі згадують свого випускника. Закладу присвоїли ім’я Романа Свіржевського, встановлена меморіальна дошка, а тепер ще й відкрили музей Героя АТО та започаткували футбольний турнір. Бо в школі Романа пам’ятають, як одного з кращих воротарів шкільної команди.

Він займався спортом, був прекрасним футболістом, незамінним голкіпером нашої шкільної команди футбольної. СТИК В 19 років він уже був сформованим військовим. Його посилали на серйозні завдання, на скільки я зна. Він відвідував маму, приходив до нас у школу.

Мама Оксана каже, для неї важливо, щоб сина та його внесок у захист країни пам’ятали, згадували і цінували.

Або не розуміла, як він 14 рік дзвонить і каже, мама - я ніколи не думав, що побачу справжній окоп. Я ж таке лише в кіно бачив. І так сталось. ... Сниться нам постійно. І розкаже, і попередить.

Нині батьки Романа допомагають сім’ям учасників та загиблих на війні. У Корнинській ОТГ для пані Оксани створили посаду, в рамках якої вона опікується такими родинами, вирішує їх соціальні проблеми та підтримує морально. 

Читайте щеу Корнині відкриють музей Герою АТО.

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber