Щоб зробити спальню спокійною, знадобитися не так багато - просто дотримуйтесь декількох важливих принципів.

Місце для сну

Безсумнівно, головним фактором, що впливає на сон, є місце для сну. При цьому саме меблі (ліжко) грає велике значення!

Якість самого ліжка не так значно впливає на сон, як якість матраца. Оптимальним вважається матрац середньої жорсткості, але це дуже індивідуально, тому, вибираючи матрац, варто обов'язково тестувати його. Не варто замовляти моделі, якими ви не користувалися раніше, навмання або орієнтуючись на відгуки в інтернеті. Краще самостійно протестувати матеріал і пружини матраца на собі, полежавши на ньому кілька хвилин.

На сон впливає і постільна білизна: наскільки вона приємна до тіла, наскільки добре вона пропускає повітря і вбирає вологу? Виходячи з цих факторів, кращим вибором є постільна білизна з натуральних матеріалів, з комфортною м'якою поверхнею. Так само не забувайте регулярно міняти білизну, ретельно полоскати при пранні (миючі засоби можуть викликати алергію) і відмовитися від пральних порошків, які мають сильний запах.

Темрява

Чим темніше в спальні, тим легше в ній заснути - вся справа в тому, що наша нервова система підпорядковується добовому циклу, орієнтуючись на зміну освітлення. На жаль, електричне освітлення (в тому числі і вуличне), а також велика кількість гаджетів з екранами, які випромінюють синє світло, значно порушують добові ритми організму.

 Щоб ваша спальня сприяла спокійному розслабленню і хорошому сну, варто домагатися абсолютної темряви - для цього знадобляться дуже щільні штори, які не пропускають світло з вулиці.

Температура і якість повітря

Якщо в кімнаті занадто холодно або занадто спекотно, ви довго не зможете заснути. Той же результат очікує вас, якщо повітря в приміщення важке. Оптимальна температура для сну становить 18 градусів. Якщо в спальні дуже спекотно і задушливо, обов'язково провітрюйте кімнату перед сном, якщо занадто холодно – візьміть обігрівач, який зможете ненадовго включати перед сном, щоб забезпечити комфортну температуру. У будь-якому випадку, домашній термометр в кімнаті вам не завадить .

Колір стін

Колірна гамма приміщення впливає на те, як ми себе почуваємо. Головна роль спальні - розслаблення і сон, відповідно, і кольори, що використовуються в оформленні цього приміщення повинні бути заспокійливими. Однозначно варто уникати дуже яскравих, кричущих кольорів - це надмірно стимулює нервову систему і заважає засипанню. Можна виділити три категорії відтінків, які варто використовувати в спальні: це світлі, холодні і темні тони. Світлі відтінки створюють максимально нейтральну, спокійну обстановку. Холодні відтінки на зразок синього і блакитного, прохолодних зелених відтінків заспокоюють (в той час як теплі - стимулюють).

Темні кольори - ще одні великі помічники в спальні, адже вони створюють в приміщенні відчуття ночі, стимулюючи процес засинання.

Мінімалізм

Якщо перед сном навколо себе ви спостерігаєте багато мотлоху, це може заважати вашому нормальному засипанню. Він викликає відчуття тривоги і незручності і аж ніяк не сприяє розслабленню. Тому однозначно варто звернутися до перевірених способів організації зберігання, позбутися від зайвих речей і винести все непотрібне з оазису спокою, яким є ваша спальня.

10 правил для вхідних дверей: як захистити будинок

http://rivne1.tv/news/kolori-intereru-yaki-pokrashchuyut-kontsentratsiyu-i-kreativnist">Кольори інтер’єру, які покращують концентрацію і креативність