Геморой (в дослівному перекладі з латинської - кровотеча) – захворювання, що виникає в результаті переповнення кров’ю розташованих в зоні заднього проходу венозних сплетінь або гемороїдальних вузлів. Вони є у кожної людини, і є природними анатомічними утвореннями. Однак, коли вони починають збільшуватися, запалюватися або кровоточити - це називається гемороєм.

Що провокує розвиток геморою?


- Закрепи через зневоднення чи брак рослинних волокон в раціоні, тривале натужування при спробі сходити в туалет,
-Ожиріння (індекс маси тіла понад 30), особливо ожиріння тулуба,
-Вагітність,
- Старший вік,
-Порушення тонусу м’язів тазового дна,
- Анальний секс,
-Сидяча робота і малорухливий спосіб життя.
Ознаки геморою:
поява крові під час дефекації. Кров переважно яскраво-червона,
біль може бути наслідком анальної тріщини чи аноректального абсцесу, так званого парапроктиту (інфекційного запалення клітковини навколо прямої кишки).
відчутний чи помітний вузол всередині чи назовні анусу.
Зверніть увагу, що біль може бути наслідком тріщини анусу чи інфекційного запалення. Візиту до лікаря не уникнути, навіть коли вам зрозуміло, що це геморой. Причина у тому, що він буває різного ступеню тяжкості. Від цього залежить схема лікування. Зазвичай достатньо фізичного обстеження (аноскопії), без застосування більш інвазивних або дорогих методів. Але в деяких випадках потрібне обстеження на рак прямої кишки. Його можна уникнути, якщо пацієнт із ректальною кровотечею молодший за 40 років, не має в сімейному а намнезі раку прямої кишки та синдрому подразненого кишківника, анемії, втрати ваги, болю в животі, і терапія геморою наразі діє.
Як запобігати геморою та лікувати його


Їжте більше рослинних волокон.
Уникайте спраги і зневоднення.
Якщо ви будете споживати достатню кількість овочів, ягід, висівкового хліба та каш (клітковини), а також рідини, дефекація має налагодитися.
Тоді відпаде потреба в тривалих потугах зі смартфоном, газетою чи сигаретою в руках, а ризик загострення геморою зменшиться.
Туалетним папером взагалі не корисно користуватися, особливо якщо є прояви геморою.
Натомість в усіх рекомендаціях радять підмиватися прохолодною водою або користування вологими серветками без ароматизаторів та спирту.
Якщо зміна раціону не допомагає, чи дефекація наразі дуже болісна і проблемна, потрібні послаблювальні.
Вагітні жінки можуть приймати м’які проносні препарати.
А також робити вправи Кегеля для тренування тазового дна, спати на лівому боці, уникати закрепів, та приймати флеботоніки.
Хірургічне видалення допускають лише в дуже важких випадках.
Потрібні також і ліки. Вони допомагають зменшити симптоматику гострого геморою, хоча наразі бракує даних про їхню ефективність. Решта – мазі, гелі, супозиторії, що зменшують біль чи тромбоз. Їх немає в протоколах лікування. Такі препарати можна купити без рецепта, і вони, ймовірно, зроблять краще, але вони не є системним рішенням проблеми геморою.