На Телеканалі Рівне 1 стартує проект "Теледебати" за участі провідних політичних сил України, які змагаються на місцевих виборах. Телерадіокомпанія Рівне 1 оприлюднює регламент теледебатів, який встановлює правила поведінки учасників та розкриває сценарний план програми.

Проект транслюється у прямому ефірі каналу "Рівне 1" у вечірній прайм-тайм з 21.10 до 22.45. Проект теледебатів на "Рівне 1" є некомерційним.

Оголошуючи теледебати, Телеканал "Рівне 1" ставить за мету об’єктивне висвітлення інформації про головних кандидатів на місцевих виборах та їхніх передвиборчих програм. Телеканал гарантує забезпечення рівних прав всіх учасників на висловлення, відповіді на питання ведучого, обміну запитаннями між собою в межах встановлених правил проведення теледебатів.

Мета:

Популяризація свободи слова і демократичних засад на парламентських виборах в Рівне нській області.

ПРАВИЛА ПРОВЕДЕННЯ ТЕЛЕДЕБАТІВ:

Час і місце:

Із 25-ого червня 2019 року, прямий ефір телеканалу "Рівне 1" (м. Рівне , вулиця Петра Могили, 28). Теледебати проводитимуться виключно у прямому ефірі.


ПРИНЦИПИ ПРОВЕДЕННЯ ТЕЛЕДЕБАТІВ:

Теледебати є програмою, яка організована та проводиться Телеканалом "Рівне 1" за своєї ініціативи. Теледебати не є передвиборною агітацією політичних партій і кандидатів і проводитимуться на принципах неупередженості, об’єктивності та збалансованості.

Телекомпанія запрошує місцеві осередки партій та зареєстрованих кандидатів по мажоритарці взяти участь у проведенні теледебатів.

До участі у кожній програмі запрошені по три кандидати у депутати з одного мажоритарного виборчого округу.

Особи, які супроводжують учасників теледебатів, (по 2 особи від кожного) не мають права під час ефіру перебувати у ефірній студії та апаратних кімнатах. Зі свого боку телеканал "Рівне 1" надасть їм можливість відео перегляду дебатів.

Теледебати відбуваються у прямому ефірі у форматі: один ефірний випуск – 3 кандидати. Тривалість випуску - 90 хвилин.

Не допускається участь у теледебатах довірених осіб, а також трансляція попередньо підготовленого відеоматеріалу, використання агітаційних та інших матеріалів.

Перед початком теледебатів, але не пізніше ніж за 15 хвилин до початку ефіру, за участю учасників теледебатів проводиться жеребкування, за результатами якого визначається учасник, який отримає право виступити першим на початку теледебатів.

Учасник, який отримав право виступити першим на початку теледебатів, виступає першим і наприкінці теледебатів. Відповідно інший політик виступає другим, третім на початку теледебатів і другим, третім наприкінці.

Якщо ефірний час, наданий учасникам для участі в теледебатах, використано не в повному обсязі, то Телеканал "Рівне 1" може використовувати такий ефірний час на свій розсуд.


ПОСЛІДОВНІСТЬ ПРОВЕДЕННЯ ТЕЛЕДЕБАТІВ:

1. Теледебати розпочинатимуться представленням ведучим усіх кандидатів в порядку, визначеному жеребкуванням.
2. Після цього кожен кандидат матиме право по черзі презентувати цілі, задля реалізації яких він іде на парламентські вибори.
3. Далі по черзі кожен кандидат матиме можливість надати власну відповідь на ключове запитання теледебатів і, прокоментувати відповіді іншої сили. Ключове запитання теледебатів остаточно встановлюються редакцією Телеканалу "Рівне 1" і буде однаковими для всіх учасників програми. У підборі тематики редакція Телеканалу "Рівне 1" керується суспільною думкою, тобто підбираються ті теми, які є найбільш цікавими для рівнян в контексті місцевих виборів. Запитання для учасників стають відомими уже під час теледебатів.
4. В другій частині програми учасники теледебатів матимуть можливість поставити кандидатам будь-які запитання, включно з тими, що не стосуються ключової теми теледебатів.
5. Далі свої запитання до кандидатів ставлять запрошені експерти (журналісти, політологи, представники громадськості).
6. Завершуються теледебати заключним словом учасників.
7. Теледебати закінчуватимуться анонсом наступної програми.


Функції телеканалу Рівне 1 на теледебатах:

1. Надання учасникам прямого ефіру та студії для проведення дискусії.
2. Забезпечення необхідного технічного облаштування теледебатів.
3. Спостереження за фактично використаним учасниками часом під час теледебатів.
4. Гарантія дотримання правил проведення теледебатів згідно з європейськими нормами.

ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ УЧАСНИКІВ ТЕЛЕДЕБАТІВ:
1. Кандидати у депутати, ведучі та запрошені гості повинні дотримуватися Регламенту проведення теледебатів.
2. Кандидатам у депутати забороняється закликати голосувати за себе чи проти інших кандидатів.
3. Ведучий не має право демонструвати протягом теледебатів свої політичні уподобання.
4. Кандидати у депутати не можуть мати при собі під час ефіру будь-які предмети з політичною символікою.
 

ТАЙМІНГ:

Матеріали створено в рамках проєкту «Чесні вибори», який впроваджує ТРК "Рівне 1" за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews. Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації.

  USAIDInternews