Золотистий, оранжевий, червоний, світло-зелений - справжній феєрверк кольорів, смаку і форми. Солодкі соковиті перчики несуть в собі не тільки насолоду смаку, але і багато вітамінів та користі.

 Солодкий перець - це примхлива культура. Але знаючи декілька секретів, ви отримаєте гарний врожай перцю. Одним з таких важливих, серйозних секретів є необхідність обов'язкового підживлення перцю на різних стадіях росту.

Перець гостро потребує як мінеральних, так і органічних добрив, і кожне з них виконує свою функцію - органіка збільшує кількість і якість врожаю, а мінеральні добрива сприяють здоров'ю і зростанню самої рослини.

Підживлення перцю на різних стадіях росту має свої особливості і ми розглянемо їх окремо.

Читайте також: Шкідники редису і як з ними боротися

Першу підгодівлю проводимо через два тижні після висадки розсади в теплицю або ж у відкритий грунт.

 Найкраще її проводити розчином перепрілого гною в співвідношенні 1 до 10. Відмінний результат дасть додавання в цей розчин фосфорно-калієвих добрив. Замість гною можна використовувати пташиний послід - він більш ефективний, але тут велика ймовірність «попалити» рослини; тому пташиний послід розбавляємо 1: 15. Варто ще нагадати про неприпустимість використання свіжого гною.

Другу підгодівлю ми обов'язково проводимо під час цвітіння перцю.

Якщо у вас чомусь немає можливості придбати добрива, то повноцінну заміну їм можна створити самим, не виходячи за межі дачної ділянки! Для цього в бочку складаємо дрібно порізану зелень - траву, бур'яни, кульбаби, кропиву і т.д., заливаємо теплою водою і даємо гарненько перебродити на сонці. Готовим розчином поливаємо кущі перцю.

Читайте також: Секрети вирощування полуниці: як отримати великий урожай

Третю підгодівлю проводять на початку плодоношення. Тут також використовуємо розчин, що складається одночасно з органічних і мінеральних добрив. Закладаємо в бочку (100л) відро перепрілого гною, додаємо дві склянки нітроамофоски або один стакан сечовини, ретельно перемішуємо і даємо настоятися протягом п'яти днів. Цим розчином і підгодовуємо наш перець з розрахунку 1л на кущ.

Застереження:

Використовуючи добрива, потрібно завжди уважно стежити за результатом наших дій.

 Так, якщо перець дає рясну зелену масу, а урожай досить слабенький, то значить - ми «переборщили» з внесенням гною (перегною). Якщо ж ріст наших кущів швидкий, а сам перець практично не цвіте - тут явний надлишок азотних добрив і недолік фосфатів. У разі, коли нижня частина листя має матовий сірий відтінок - то перцям не вистачає азоту, а якщо фіолетовий, то - фосфору. Скручування краєчків листа - ознака нестачі калію.

Читайте також: 5 кімнатних рослин, які можуть нашкодити дітям

Ще одна порада: перці дуже чутливі до позакореневого підживлення (обприскування розчином добрив по зеленому листу). Живильні речовини засвояться так набагато швидше і в повному обсязі; отже, в середині або кінці вегетації обов'язково користуємося цим методом.

Важливо ще: не забуваємо за день - два до підгодівлі кущі рясно полити водою, щоб безпосередньо до самого моменту підгодівлі грунт біля коріння був ще вологим.

Висновки:

1. Обов'язкове підживлення перцю не менше трьох - чотирьох разів за вегетаційний період.

2. Звертаємо увагу навіть на самі незначні зміни в зовнішньому вигляді кущів і своєчасно реагуємо на них.