Вже так хочеться поласувати ароматною полуницею. Але не бажаєте купувати, а виростити свою? Тоді, вам варто прочитати секрети вирощування полуниці, аби отримати гарний врожай.

 Секрет 1: Вибір розсади

Розсаду слід купувати в розплідниках, попередньо оглянувши її. Коренева система повинна бути пристойно розвиненою без пошкоджень, сама рослина теж має бути не пошкодженою, не в'ялою, сильно зеленого кольору. На посадковому матеріалі має бути 2-3 основних листочка.

Секрет 2: Вибір сорту

Сорт суниці вибирають відповідно до клімату, в якому вона буде виростати. І щоб був високоврожайний. Хто любить поекспериментувати, можна взяти кілька сортів, щоб визначитися, який сорт безпосередньо на вашій ділянці буде більш врожайним.

Читайте також: Підживлення огірків для гарного росту і врожаю

Секрет 3: Місце посадки

Грунт готують заздалегідь, приблизно за 10-14 днів до посадки, шляхом перекопування і внесення компостного добрива. Потім розрівнюють і розмічають. Висаджують розсаду не дуже близько один до одного, щоб рослина провітрювалась, і було доступно для сонця. Посадка здійснюється на глибину кореня суниці.

Секрет 4: Мульчування грунту

Після висадки розсади слід мульчувати грунт навколо кущів. Це можна зробити скошеною травою або сіном. Мульча зберігає вологу в ґрунті і запобігає загниванню ягідок.

Секрет 5: Оновлення грядок

Старіти властиво кожному сорту полуниці, тому слід кожні 2 роки освіжати грядки. Можливо, також нову грядку висаджувати щороку і отже на вашій ділянці будуть ряди кущиків різних вікових груп. Також рекомендується разом з кущиком, поміняти і грунт.

Читайте також: Як правильно висаджувати рослини на клумбі

Секрет 6: «Чистка» кущів

Якщо при посадці використовували не настільки якісний матеріал, то слід своєчасно виявити браковані кущики і знищити їх. Наприклад, такими бути можуть ті, які погано або взагалі не цвітуть, дають пустоцвіт, зав'язують дрібні і кривуваті плоди.

Секрет 7: Полив 

Полуниця  дуже водолюбна рослина. У перші 10 днів після посадки саджанців в грунт, слід щодня рясно поливати полуницю. Після того як вона прижилася поливаємо в тиждень пару разів, краще рано вранці. У період цвітіння - через лійку, коли плодоносить - навколо кущика не потрапляючи на листя і ягоди.

Секрет 8: Добриво

Після висадки кущики бажано підгодувати азотним і комплексним добривом, а після збору врожаю - фосфорним і калійним. У період цвітіння полуницю обприскують настоєм золи. Перегній і перепрілий коров'ячий гній вважається найкращим добривом для суниці.

Секрет 9: Збір врожаю

Збирати ягоди потрібно уважно уникаючи помятостей і ознак гнилі. Для вживання в свіжому вигляді найкраще вибрати для збору темно-бордові плоди.