Як же мучить це питання батьків напередодні довгих літніх канікул! І хоч керуються вони виключно хорошими намірами, самі діти від перспектив влітку сідати за підручники і зошити, ясна річ, не в захваті. Для того, щоб кожен батько став на одну із сторін питання, потрібно врахувати рекомендації педагогів, педіатрів та інших більш досвідчених батьків.

Думка вчителя.

Сучасним батькам не варто пояснювати, яка насичена навчальна програма зараз в школі, яке навантаження цілий рік долали хлопці. Природно, накопичується втома і організму потрібно як мінімум перезавантажитися. За літо дитина відпочиває від навчальної праці та у вересні у неї є сили і бажання знову сісти за парту і вчитися. Якщо ж і літо, законний відпочинок школяра, буде присвячене підручникам, то мотивація дитини напередодні нового навчального року буде дуже низькою. Простіше кажучи, ні сил, ні бажання, ні прагнення йти в школу за знаннями у дитини не буде. Згадайте хоча б свій настрій перед відпусткою: вже ніяк у ваші плани не входить часткове повернення до роботи. А навіть якщо це трапляється, хіба відчуваєте ви себе повною мірою відпочилими? Звичайно, ні. Так і діти, для них навчання - це повноцінна праця.

Якщо ж ви хочете, щоб дитина гарненько скучила за навчанням і радісно зустріла перше вересня, забудьте про навчання на канікулах. Наведемо ще один приклад. Діти, завантажені навчанням і додатковими заняттями, часто мають не дуже здоровий вигляд, словом, навантаження цілком очевидне. А ті хлопці, які займаються спортом, багато часу проводять на свіжому повітрі, добре вчаться, буквально все "схоплюють на льоту". Це означає, що режим відпочинку дуже важливий для дитини, особливо режим активного відпочинку. Не можна непомірно перевантажувати дитину, її організм не готовий до цього, звідси і блідий вигляд, і круги під очима, і загальна пасивність.

Важливі винятки.

Не можна давати ці рекомендації без урахування важливих винятків. По-перше, не списуйте з рахунків додаткову літературу, яку потрібно освоїти за літо. Це не важке навчальне навантаження, адже читання художньої літератури більше відноситься до загального розвитку дитини. Це важливо як для малюків, які таким чином не тільки привчаються до читання, але і пізнають навколишній світ. Важливо це і для старшокласників, шкільна програма з літератури яких розрахована на те, що з досліджуваними протягом року творами вони вже знайомі. По-друге, літо не може бути винятковим відпочинком для майбутніх абітурієнтів. Багато хто з десятикласників вже визначився з професією і у них є перспектива підготовки до вступу. Літо - непоганий для цього період. Адже поєднувати підготовку до вступу та основні заняття в навчальному році набагато важче, ніж вже влітку виділяти невеликий час для цього.

Думка педіатра.

Звичайно, не можна нехтувати думкою лікарів. Вони постійно нагадують батькам, чим може закінчитись надмірне навчальне навантаження для дитини. Адже перевтома, загострення хронічних захворювань і навіть розлади психіки є наслідком браку вільного часу. Влітку можна побайдикувати, запевняють лікарі. Вони відзначають, що немає нічого страшного, якщо влітку дитина не дотримується розкладу. До речі, кажуть лікарі і про те, що зовсім не складна шкільна програма винна в тому, що статистика шкільних неврозів виглядає лякаюче, а неправильний режим відпочинку. Ось деякі сигнали, які батьки не повинні залишати без уваги: - поганий апетит; - неспокійний сон; - синці під очима; - дитина гризе нігті; - запинання мови. Як тільки побачили щось зі списку, значить - проблема є і її треба вирішувати. Дитині не вистачає відпочинку, а зайняті батьки списують все на лінь-матінку. Передивіться режим дитини, поспостерігайте за ним. Бути може, йому потрібно дати виспатися на вихідних, а не гнати на зарядку. Хороший сон - запорука здоров'я. Виспавшись, він ще набігається в дворі і задовольнить всі свої фізичні потреби.

Канікули - час здоров'я.

Цим слоганом хочеться звернути увагу на те, що канікули повинні стати для батьків головним приводом в можливості оздоровлення дитини. Побільше свіжого повітря, активного відпочинку, нових вражень. Якщо є можливість виїхати на курорт, чудово, якщо така перспектива не передбачається - розгляньте місцеві варіанти. Але постарайтеся, щоб все літо дитина не провела у місті. Плануйте свої відпустки на літо, орієнтуйтеся на спільний відпочинок.

Надолужувати згаяне?

Вважається, що дітям, які оримали погані оцінки з певних предметів, влітку потрібно займатися. яе думка не так вже незаперечна. Знову ж таки, а як же відпочинок, який дає сили для навчальної праці? У будь-якому випадку, режим занять повинен бути лояльним, не можна допускати ситуацію формування або зміцнення негативної установки по відношенню до навчання. І наостанок хочеться сказати, що якщо дитина сама влітку сіла за підручники, не кидайтеся в крайності. Не спокушайте її озером і пікніками, таке завзяття треба заохотити, адже вона все одно, більше, ніж може за книжками не просидить.

Читайте також: Дитина не вимовляє звук "р": що робити?

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber