Скоротати осінній вечір або зібратися теплою компанією після зимової прогулянки біля живого вогню – солодка мрія більшості городян. Але спорудити справжній осередок навіть у просторій квартирі непросто, а якщо враховувати будівельні норми, то взагалі неможливо. Якщо затишку і особливої атмосфери все-таки хочеться, а фальш-камін не влаштовує, варто звернути увагу на електричні каміни – гідну альтернативу справжньому полум’ю для квартир.

Аргументи «За» електрокамін

Критики стверджують, що вогонь в електричних камінах нагадує штучні квіти, але сучасні моделі дають дуже реалістичний 3D-ефект і навіть можуть імітувати дим. До того ж у електричних камінів є ряд переваг, які вигідно відрізняють їх навіть від побратимів з каменю і чавуну.

pic - Електричний камін не потребує спорудження димоходу і підтримання його в робочому стані.

- Для установки в багатоквартирному будинку не потрібно погоджень та отримання дозволів.

- Функції візуалізації полум’я та обігрівання включаються окремо, і насолоджуватися грою вогню можна навіть влітку на відміну від справжнього каміна.

- За допомогою функції обігріву електричного каміна можна швидко прогріти приміщення.

- Не потрібно поповнювати запаси дров чи вугілля, підключати до джерела газу.

- Широка різноманітність варіантів дизайну дозволяє вписати електричний камін в будь-який стиль інтер’єру – від класики і ампіру до хай-тека.

- Камін, що працює від електрики, не дає кіптяви і гару, з нього не треба вигрібати золу, немає небезпеки отруїтися чадним газом.

- Поверхня і фронтальне скло електричного каміна слабо нагріваються, обпектися об них неможливо.

- Установка каміна проста і займає мінімум часу.

- Управляти електричним каміном можна з дистанційного пульта, зручно влаштувавшись в кріслі.



pic Аргументи «Проти»

Основним недоліком електричного каміна є його чимале енергоспоживання, близько 2-2,5 кВт на годину в режимі обігріву. І якщо для працюючого кілька хвилин чайника це небагато, то включений на кілька годин камін істотно збільшить рахунки за електроенергію. Втім, в режимі імітації полум’я, як найчастіше і планується його використовувати, камін споживає стільки електроенергії, скільки потужний комп’ютер.

pic Проводка в квартирі, де передбачається установка електрокаміна, повинна бути здатна витримувати навантаження понад 2 кВт протягом тривалого часу. Якщо будинок старий, а камін встановити хочеться, доведеться міняти проводку.

Як і будь-яке приміщення, опалювальне електричним приладом, кімнату з каміном необхідно частіше провітрювати, так як кисень поступово випалюється.

Поєднання стилю і практичності

pic Плануючи покупку електричного каміна, варто пам’ятати про розміри всього приміщення і про те, наскільки гармонійно впишеться в нього придбання. Розташовувати електрокамін краще далеко від джерел яскравого світла і прямих сонячних променів, так полум’я буде виглядати найбільш ефектно.

Підбирати електричний камін необхідно відповідно до загального стилю приміщення, як і меблі, і аксесуари.

Джерело

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

5 ляпів в дизайні суміщеного санвузла

Як правильно обрати шафу-купе для спальні?