Рівне - це не просто місто, де всі один одного знають. Це місто, яке має багату історію та визначних постатей, які зробили вагомий внесок у розвиток країни.

До того ж Рівне - входить до числа міст з найбільшою кількістю християн. Ошатні та просторі собори розбудовують не тільки у самому місті, а й на околицях. Про найдавніші релігійні споруди та їх історію - дізнавалась Інеса Пославська.

Більше 730-років минуло від першої письмової згадки про Рівне . За весь час місто тричі ставало столицею України. Тут у чоловічій гімназії виховувались видатні постаті Микола Костомаров, Пантелеймон Куліш, Володимир Короленко та Ніл Хасевич. А до двору Палацу Любомирських з'їжджалися поважні особи з найвіддаленіших куточків. Відзначилося Рівне і своїм релігійним життям. Тут чимало соборів та церков. Ба більше, одну з вулиць, де розташований храм Господній назвали Соборною. На середину 90-х рр. у Рівне нській області нараховувалось більше тисячі релігійних громад, 20 конфесій і напрямків. Переважна більшість з них – християнські. Перший католицький храм збудовано ще 460 років тому.

Однак, трьох костелів виявилось недостатньо. У 1932 році побудували четвертий - Святого Петра і Павла. Та от доля у споруди виявилася не проста - з приходом радянської влади святиню закрили, а згодом почали використовувати як стайню для коней, потім кінотеатр, спортивний зал, і навіть меблевий магазин. Та вже після проголошення незалежності України, храм повернули громаді. Нині, сотні вірян приходять до храмів, аби помолитися та відчути духовне піднесення

Минуло вже 120 років від закладення і освячення каменю Свято-Воскресенського собору. Будувався він 5 років. Втім, доля святині виявилася трагічною. Її польська влада неодноразово закривала, а згодом, і більшовики.

У приміщенні собору відкрили музей космонавтики та наукового атеїзму, який працював аж 27 років. Згодом, у 1989 році собор повернули православній церкві.

А от повз органний зал Рівного неможливо пройти повз. Однак, мало хто знає, що першопочатково у 16 столітті це був дерев'яний костел, який зруйнували татари. Згодом за кошт князя Любомирського спорудили мурований храм.

Та радянська влада перетворила храм на кінотеатр "Глобус".

А вже у 1939 році тут відкрили зал органної камерної музики. Саму ж будівлю прикрасили скульптурами відомого митця, а у просторій залі грають на музичних іструментах найкращі вітчизняні та зарубіжні митці.