Майонез – один з улюблених інгредієнтів у приготуванні різноманітних страв. Як же зробити цей продукт не лише смачним, а й корисним? Кілька простих рецептів, які допоможуть створити цей популярний соус в домашніх умовах.

Домашній майонез

Інгредієнти:

Яйця - 2 шт.

Сіль - 10 г

Цукор - 25 г

Кип'ячена вода - 50 мл

Гірчиця - 5 мл

Лимонний сік - 15 мл

Соняшникова олія - 300 мл

Спосіб приготування:

Змішайте яйця, сіль, цукор, холодну кип'ячену воду, гірчицю і лимонний сік. Збийте міксером або блендером. Соняшникову олію додавайте в масу тонкою цівкою, продовжуючи збивати до однорідного стану.

Майонез з перепелиних яєць

Інгредієнти:

6 перепелиних яєць

150 мл соняшникової олії

0,5 ч. л. солі

0,5 ч. л. цукру

0,5 ч. л. гірчиці

щіпка чорного меленого перцю

1 ст. л. соку лимона зелень за смаком

Спосіб приготування:

Яйця, сіль, цукор, гірчицю і перець змішуємо і збиваємо блендером протягом хвилини. Потім по трішки додаємо соняшникову олію доти, поки майонез не загусне. У готовий майонез додаємо сік лимона, ще раз збиваємо і змішуємо з зеленню. Отриману суміш ставимо в холодильник, щоб вона загусла. Відмінність цього рецепту від стандартного майонезу тільки в тому, що використовуються не курячі, а перепелині яйця. Кажуть, вони більш ніжні і корисні. Але тут вже краще покладатися на Ваш власний смак.

Якщо майонез не вдався

Якщо домашній майонез занадто рідкий, то виправити це не так-то й складно — продовжуючи його збивати, додавайте ще по крапельці рослинного масла, поки не досягнете потрібної консистенції.

Буває, що майонез навпаки виходить дуже густим. Тоді в нього додають трохи кип’яченої води кімнатної температури і знову суміш збивають. Тут головне не перестаратися з водою.

Домашній майонез розшарувався — це, мабуть, основна проблема тих, хто вперше готує його самостійно. Але і тут є рішення. Почніть все спочатку! Тобто збийте яйця та інші потрібні складові. А потім замість рослинного масла додайте по крапельці ваш невдалий майонез. Швидше за все, в результаті у вас вийде досить густа маса, але вона лікується водою. А якщо і ця спроба не вдалася, то не отриманого майонезу все одно можна приготувати заправку для салату.