Гранат є не тільки смачним, але і дуже корисним фруктом. На Сході цю рослину називають королем плодових культур. В наші дні гранат не тільки не втратив свою колишню популярність, але й став одним з найбільш цінних плодів, які використовуються для підвищення імунітету, профілактики і лікування різних захворювань.

У м'якоті граната містяться необхідні організму людини амінокислоти, які є будівельним матеріалом для клітин. В хімічному складі м'якоті міститься потужний антиоксидант пуникалагин. Рівень антиоксидантів в гранаті в кілька разів вище, ніж у зеленому чаї, чорниці або цитрусових. Багатий плід цієї рослини і дубильними речовинами, які містяться в його соку і скоринці, тому сік і настоянку кори вживають при діареї, ангіні, захворюваннях ясен.

Корисні властивості граната дозволяють використовувати його при багатьох захворюваннях. Регулярне вживання плодів виводить радіацію з організму і уповільнює розвиток ракових пухлин. Корисний фрукт і при застуді. Його сік добре втамовує спрагу, підвищує імунітет, допомагає знизити високу температуру, полегшує кашель.

Корисні властивості гранатового соку допомагають людям із захворюваннями серцево-судинної системи. Для того щоб нормалізувати підвищений артеріальний тиск, необхідно щодня випивати склянку соку. Помічено, що любителі цього фрукта рідше страждають серцевими захворюваннями. Крім того, періодичне вживання фрукта в їжу перешкоджає виникненню атеросклерозу, анемії і цукрового діабету.

Велику користь приносять білі перетинки, що містяться в плоді. Їх засушують і додають в чай. Такий засіб знімає нервову напругу, заспокоює нервову систему, нормалізує сон.

При опіку рану змащують соком, розведеним водою, після чого уражену поверхню присипають подрібненої шкіркою, яка дозволить зняти біль.

Корисні властивості фрукта гранат зробили його кращим джерелом вітамінів і мікроелементів для вагітних жінок. У цей період жіночий організм відчуває нестачу заліза, що може призвести до анемії. Щоб цього уникнути, лікарі рекомендують при вагітності вживати плоди або гранатовий сік. Досить випивати по півсклянки соку щодня за 30 хв до прийому їжі. Однак слід пам'ятати, що часте вживання цього фрукта викликає печію і запори.

Завдяки своїм цілющим властивостям гранат є лікувальним продуктом при цукровому діабеті, так як регулярне вживання зерен або гранатового соку сприяє зниженню цукру в крові.

Шкірки граната володіють протизапальними і іншими корисними властивостями. Відвари з шкірки застосовують при захворюваннях нирок, печінки, суглобів, очей, вух та інших органів. Лікувальним настоєм обробляють рани і хворі ділянки.

Шкода:

Часте вживання соку призводить до пошкодження зубної емалі, тому краще пити його розбавленим. Гранатова дієта нерідко викликає запори. Людям, схильним до алергії на яскраві фрукти та овочі, вводити гранат в раціон потрібно з обережністю, оскільки цей фрукт може викликати загострення алергії.

Не рекомендується плід при реактивному панкреатиті, виразці шлунка, гастриті, так як містить велику кількість кислот.

Відвари з кори граната слід застосовувати з обережністю, оскільки в ній містяться токсини. При передозуванні можливі такі симптоми, як підвищення тиску, запаморочення, головний біль, отруєння.

Як обрати стиглий гранат?

Для того щоб фрукт приніс користь, важливо правильно його вибрати. Стиглі плоди на дотик досить щільні.

Шкірка дозрілого граната суховата і щільно прилягає до зерн. У нестиглого плоду шкірка гладка і злегка зеленувата.