У перекладі з латинської означає хурма - "їжа Богів". За своїм дієтичним і корисним властивостям вона поступається лише цитрусовим. Вважається, що хурма родом з Китаю. Проте чимало країн культивують її, щоб отримувати плоди, які мають величезну поживну цінність і навіть використовуються в косметології.

У світі налічується близько п'ятисот різновидів хурми. Це вічнозелена рослина має підвищену поживну цінність, завдяки що входять до її складу глюкози і сахарози. Терпкий смак обумовлюється наявністю кмину в складі, який однак пропадає після того, як фрукт повністю дозрів. Хурма містить у собі такі вітаміни, як А і С, магній, залізо і кальцій. Не можна не звернути увагу на утримання у цьому фрукті великої кількості білків, органічних кислот і дубильних речовин.

Хурма відрізняється від безлічі інших фруктів в першу чергу своїми дієтичними властивостями. Що входить до її складу пептін допомагає нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту і впоратися з харчовими розладами.

Хурма нерідко використовується для профілактики і лікування серцево-судинних захворювань. При виникненні подібних проблем рекомендується з'їдати 2-3 плоди в день. Вживання цих плодів допомагає поліпшити роботу нервової системи організму.

Зміст вітамінів С і Р дозволяють зміцнити стінки кровоносних судин і зменшити їх проникність. Ці ж вітаміни дозволяють справитися з варикозним розширенням вен і та кровоточивістю ясен.

Підвищений вміст заліза допомагає впоратися з анемією. Вітамін А захищає від появи онкологічних захворювань. Хурма здатна вбивати хвороботворні бактерії, наприклад, кишкову паличку та золотистий стафілокок.



pic

Вживання хурми має сечогінний ефект, тому рекомендується при захворюваннях нирок та освіті ниркових каменів.

До вживання цього корисного фрукта варто з обережністю поставитися людям, що страждають від цукрового діабету і зайвої ваги. це пояснюється підвищеним вмістом різних цукрів у хурмі.

Хурма може використовуватися і в косметичних цілях. Можна накладати на обличчя її м'якоть в якості живильної маски при наявності зайвого жирного блиску і наявності розширених забруднених пір. Також хурма покращує колір і надає шкірі свіжість.