Якщо у вас в квартирі мало місця, а низькі стелі й стіни тиснуть на вас. Якщо Ви є колекціонером усього на світі, а ваша квартира музеєм всякої всячини, і вам не вистачає простору. Тоді наступні 5 хв, витрачені на прочитання цієї статті, змусять вас подивитися на звичні речі у вашій квартирі по-іншому.

1. Застосуйте двері

Ви можете задіяти простір, який є на дверях, більш функціонально. Наприклад, встановити на них полички або гачки. Якщо ви повісите рушники на двері у ванній, це допоможе вам заощадити місце на стінах, і таким чином зробить кімнату візуально більше.

pic

2. Об'єднайте простір

Якщо ви готові до радикальніших змін, ви можете прислухатися до порад дизайнерів інтер'єрів, і зовсім позбутися дверей. Вони стверджують, що саме двері є ворогами прогресу. Звичайно ж, від деяких відмовитися ніяк не можна - наприклад, вхідних дверей або двері у ванну кімнату - вони є необхідним атрибутом в квартирі. Але що стосується інших - без них цілком можна обійтися. До речі, якщо у вас роздільний санвузол, ви можете об'єднати ванну кімнату і туалет.

pic

3. Подумайте про гостей

Якщо у вас часто залишаються ночувати гості, то вам необхідно задуматися про функціональних спальних місцях. І купувати для цього ліжка зовсім не обов'язково. Відмінно підійде варіант розкладного крісла, розкладачки, яку просто сховати в шафі, або ж надувного матраца.

pic

4. Організуйте речі

У маленькій кімнаті речі, які лежать не на своєму місці, можуть бути великою проблемою. Тому візьміть собі за правило відразу після використання якогось предмета класти його на місце. Регулярно протирайте пил, а те, що вам не потрібно - викидайте. Так у вас в квартирі завжди буде чистота, та й ви самі зможете позбутися від зайвого стресу.

pic

5. Позбавтеся від мотлоху

Рано чи пізно вам доведеться це зробити, так як в маленькому просторі кожний квадратний метр на рахунку. Переглянете все, що зберігається у вашій квартирі. Проведіть ревізію на полицях і в ящиках, позбудьтеся від усього зайвого. Якщо ви протягом тривалого періоду не користуєтеся якою-небудь річчю, то вона напевно вам не потрібна. Часом ми зберігаємо щось через приємні спогади, але ж це ж не привід перетворювати свій будинок на музей сентиментальних речей. Якщо ви все ж не можете з ними розлучитися, пропонуємо вам зберігати їх в іншому місці. Приміром, на дачі.

pic

6. Подумайте про зберігання речей

Зверніть увагу на свою шафу і стелажі. Як ви думаєте, могли б ви задіяти цей простір більш функціонально? Найпростіший і доступний кожному спосіб - це купити ящики, коробочки і погрупувати речі. Ви зможете таким чином навести порядок, і зможете просто орієнтуватися з своїх речах.

pic

7. Повісьте дзеркала

Це прекрасний спосіб візуально розширити простір, особливо, якщо приміщення добре освітлене.

pic