«Переконаний, що країна відштовхнулась від економічного дна й розпочала поступовий рух до відновлення та зростання. Стабілізація фінансового ринку, що спостерігається останнім часом, рівень його ліквідності, зменшення волатильності курсу гривні до іноземних валют та позитивні сигнали НБУ щодо зниження облікової ставки – все це дає підґрунтя для позитивних зрушень в економіці. В Ощадбанку ми наразі констатуємо відновлення ресурсної бази та суттєве покращення ліквідної позиції», – заявив голова правління банку Андрій Пишний.

У серпні поточного року приріст строкових депозитів у національній валюті склав: за фізичними особами – 117 млн. грн., за юридичними особами – 357 млн. грн. За останні два місяці (липень, серпень) ці показники становлять 288 та 810 млн. грн. відповідно.

В умовах відновлення ресурсної бази та виконання позичальниками зобов’язань за залученими коштами Ощадбанк зміцнив власну ліквідну позицію. Так, за два місяці другого півріччя коррахунок банку в НБУ збільшився на 1,3 млрд. грн., а обсяг вкладень у високоліквідні короткострокові депозитні сертифікати НБУ – на 2,5 млрд. грн.

В результаті поліпшення ліквідної позиції Ощадбанк здійснив дострокове погашення кредитів рефінансування від НБУ в сумі 3 млрд. грн. Дострокове погашення надасть можливість у подальшому знизити боргове навантаження за кредитами НБУ, зменшити вартість ресурсної бази банку (достроковому погашенню підлягають «найбільш дорогі» кредити рефінансування). Таким чином один з ключових індикаторів ефективної роботи банку, а саме показник процентного спреду, зростає.

Крім того, Ощадбанк прийняв рішення щодо зниження процентних ставок за депозитами юридичних та фізичних осіб у середньому на 0,5%, що сприятиме зменшенню вартості ресурсного портфеля банку та, відповідно, зменшенню вартості фінансування клієнтів у вигляді кредитів.

«Ощадбанк є маркером стабільності в країні та задає основний напрям розвитку банківської системи. Впевнений, це стане додатковим позитивним сигналом для ринку щодо зниження процентних ставок та подальшої стабілізації ситуації в країні», – наголосив банкір.