Власний домашній зоопарк має житель Рокитнівського району на Рівненщині. Домашній звіринець має прикладний характер. Усіх улюбленців селянин поволі привчає ставати корисними. Розпочав із африканських цесарок. Вони – найперші помічники у боротьбі із колорадським жуком.

Влітку однією із найбббільших селянських проблем стає найвідоміший шкідник – колорадський спосіб. Боротися з ним українці навчилися різними способами. Найпростіший – збирати жука ось так вручну, можн обробляти рослини хімічними препаратами. На Рівне нщини селяни знайшли свій, дещо екзотичний спосіб.

Кілька цесарок і одна сотка картопляного городу вільна від колорадського жука бодай на тиждень. Такими є дослідження винахідливого селянина з Карпилівки на Рівне нщині . Лот Козаченко екзотичних птахів розводить уже кілька років. В боротьбі з городяними шкідниками – то перші помічники.

Досвід селянина поволі переймають і сусіди. Кажуть, хоч цесарку і дорожче вигодувати, ніж купити хімічні препарати проти колорадського жука. Проте такий спосіб екологічніший.

Бути корисними Лот Козаченко привчає і решту мешканців свого домашнього зоопарку. Горді павичі на город збирати жуків не ходять. Проте уже зібраних у відро шкідників таки знищують. Решта екзотичних птахів від таких ласощів щоправда відмовляються. Лот – головний у селі експериментатор. Цього річ вирішив вирощувати не звичайних свійських свиней, а в’єтнамських. Користь від них очевидна, каже селянин – смачне м’ясо. У корисному домашньому зоопарку найпочесніше місце – косулі Калинці. ЇЇ до роботи не залучають. Єдина місія косулі – привити чотирьом дітям господарям любов до краси.