В с. Моквинські хутори свині пошкодили значні площі насаджень.

В селі Моквинскі хутори та в с. Яснобір в Костопільському р-ні на початку травня, на 2-й 5-й день після посадки городів люди помітили, що з їхніх городів дикі свині зробили місиво. тварини не просто порили ділянки, а повиривали чи не всю картоплю, рили прямо вздовж рядків, якби не сліди копит, то можна було б подумати що то хтось навмисно повикопував щойно посаджену бульбу. Це відбувається вже не перший рік, тільки в минулі роки свині починали рити в липні-серпні, коли врожай майже достиг, а отже і наслідки не були настільки плачевними.

Тварини нищать не тільки насадження картоплі, а й посіви всіх зернових (особливо кукурудзи). Прості сінокоси, де селяни заготовляли сіно для худоби перериті як мінні поля, та так що ніяка коса не скосить. Місцева влада про це неодноразово чула, тому що скаржились люди усно, та робити бодай щось не поспішає.

Ці села неодноразово збирали вантажівки з продуктами на АТО, так як минулорічні врожаї дозволяли віддавати останнє. Тепер же в людей немає ні посадкового матеріалу, ні насіння, ні навіть грошей на придбання нових. Та й де гарантія, що поросятка знов не знищать всі їхні старання, бо це продовжується й до сьогодні, кожної ночі. Люди ставлять брязкітки, стрічки, та все марно. а за відстріл поросяти на приватизованій ділянці, передбачені штрафи...