Відео: https://www.youtube.com/watch?v=CO4X2AftuQI

Час та місце: 2 квітня 2015 року. Дискотека "Глобус"

Набирає обертів скандал навколо колишньої катівні НКВС. 2 квітня поблизу дискотеки “Глобус” зібрались небайдужі патріоти, громадські організації, депутати міської ради та підприємці — власники приміщення, які влаштували в ньому “танці на кістках”.

Громада міста, що зібралася на місці загибелі сотень українців, вимагає від власників виконання досить простих умов: зачинити усі розважальні заклади у приміщенні колишньої катівні;

відновити меморіальну дошку з Хрестом та Гербом на тому ж місці, де вона і знаходилася — біля входу у дискотеку “Глобус” на вулиці Соборна, над входом у секонд-хенд;

облаштувати музейну кімнату в пам'ять про загиблих;

побудувати обеліск або пам'ятну дошку з іменами загиблих та закатованих у в'язниці НКВС.

Здавалося б, немає нічого складного у виконанні настільки простих та благородних речей, однак для власників дискотеки “Глобус” дані умови виявились неприйнятними. Зачиняти свої розважальні заклади вони не збираються — більше того, заплановано розширення дискотеки в напрямку створення літнього майданчика навколо пам'ятнику Климу Савуру, для чого вже навіть побудовані двері. Меморіальну дошку,нібито зламану власниками в процесі демонтажу, відновлювати не збираються, продовжуючи наполягати на її перенесенні зі стіни дискотеки “Глобус” на іншу будівлю — звичайно, адже вона заважатиме облаштуванню їхнього майбутнього літнього майданчика, в той час як пам'ять про відданих Вітчизні людей, що поклали життя за незалежну Україну, їх зовсім не непокоїть.

Маючи на меті приспати увагу присутніх, власники дискотеки одразу ж запропонували створити обеліск з іменами закатованих у ті страшні роки. На перший погляд — благородне починання, однак і тут кінцевою метою є дистанціювання приміщення колишньої катівні, де зараз розташовується їхня дискотека, від страшних сторінок історії нашого міста та України загалом. Свій меморіал вони пропонують побудувати подалі від нинішнього місця розташування меморіальної дошки та запланованого літнього майданчика.

Що ж стосується музейної кімнати, власники дискотеки, за словами активістів, виділили для неї 5 квадратних метрів — ця площа є меншою, ніж окрема тюремна камера у колишній в'язниці.

Навіть у часи небувалого патріотичного злету в Україні знаходяться “патріоти”, які ставлять власні підприємницькі інтереси понад збереження історичного минулого нашої країни, відверто насміхаючись над людьми, в яких ще живуть спогади про ті страшні роки.



pic

pic

pic