Кактуси - чудові кімнатні рослини, вони радують око своїм незвичайним виглядом і вражаючими квітами. Догляд за кактусами і сукулентами дещо відрізняється від звичайних кімнатних рослин. Проте ці екзотичні рослини легко вирощувати навіть для початківця-аматора. Однією з поширених проблем, з якою зіштовхуються квіткарі, - це пересадка кактусів, адже рослини цього виду мають колючки. Тому й важливо дотримуватися заходів безпеки.

  • Кактуси мають на диво коротке коріння, тому що всю воду вони зберігають всередині стебла. Тому не варто використовувати глибокий контейнер в якості нового "дому" для квітки. Розмір повинен бути таким, щоб у ньому вільно поміщалися корінці, не доходячи до краю горщика приблизно на 2-3 сантиметри.

    pic

  • Також слід подбати про земляну суміш. Оптимальний варіант - земля, крупнозернистий пісок і гравій у співвідношенні 2/2/1. І не забудьте - на дно горщика потрібно покласти шматочки керамзиту. Це забезпечить надійний дренаж для води.
  • Перед пересадкою треба не поливати кактус 4-5 днів. Це полегшить відділення коренів від землі і зменшить шкоду, заподіяну рослині. Будь-який кактус краще пересаджувати в сухий сезон. При пересадці коріння ушкоджуються і потребують лікування.


  • pic

  • Щоб витягти рослину зі старого горщика, використовуйте шпатель або маленьку лопаточку. Обережно пройдіться нею вздовж усього краю ємності. Після цього трохи переверніть горщик і легкими постукуваннями по дну постарайтеся акуратно витрусити вміст. Інший варіант - обернути кактус збоку смужкою складеної в кілька шарів газети, рушником або шматком старої тканини або використати щільні шкіряні рукавички. Шипи не повинні проникати через газету, тканину або шкіру. Утримуючи горщик однією рукою а кактус в іншій руці, переверніть горщик догори дном. Також можна зробити і так: візьміть дерев'яну паличку, через отвір на дні горщика впріться нею в дренажний черепок і легким натисканням постарайтеся виштовхнути земляну грудку з горщика.
  • Ретельно очистіть коріння рослини від землі і уважно огляньте їх - можливо, деякі відгалуження згнили або зіпсувалися. У такому випадку, слід видалити їх, а зрізи засипати сумішшю деревного і сірчаного порошку.


  • pic

  • Тепер можна помістити кактус в попередньо підготовлений новий горщик. Обережно розподіліть коріння по всьому простору нового контейнера, засипте їх землею і трохи ущільните уздовж стінок.
  • Фінальний штрих - засипаємо поверх землі дрібну гальку або керамзит. Це допоможе застерегти грунт від розмиву, коли ви будете поливати рослину. Важливо: на наступні 3 дні поставте горщик в напівтемне місце і не поливайте, щоб він відійшов від раптового "стресу".