фото ілюстративне
Незабаром розпочнеться поливний сезон, тож у багатьох споживачів можуть виникнути питання щодо обліку води, яка витрачається на полив городу, присадибної ділянки чи просто прибудинкової території.

 Костопільська міська рада зібрала відповіді на найбільш популярні із запитань.

Яким нормативним актом регулюються питання оплати за полив присадибних ділянок?

Фізичні та юридичні особи, які отримують або мають намір отримувати послуги з централізованого водопостачання, у разі відсутності або тимчасової несправності засобів обліку споживання води - рекомендується його встановлення, керуючись законами України «Про питну воду та питне водопостачання», «Про житлово-комунальні послуги», «Методикою визначення нормативів питного водопостачання населення», постановою Кабінету Міністрів України №1107 від 25.08.2004 «Про затвердження Порядку розроблення та затвердження нормативів питного водопостачання», «Правил користування системами централізованого водопостачання та водовідведення в населених пунктах України».

Як обліковується оплата за полив присадибної ділянки, якщо немає приладу обліку?

Норма витрати води на полив присадибних ділянок, покриттів із трави, зелених насаджень, квітів та газонів залежить від місячної кількості опадів згідно з даними Гідрометцентру, що випали на території регіону. При кількості опадів менше за середньостатистичні дані - норми витрати приймається 6 л/м3 на добу, в межах середньостатистичних даних витрати - приймаються 5 л/м3 на добу, більше середньостатистичного даних - 4 л/м3 на добу.

Період поливу зелених насаджень складає з 01 травня по 31 серпня 2024 року.

Є присадибна ділянка, але водою для поливу не користуються. Що робити?

На виконання вимог законодавства та для уникнення непорозумінь в розрахунках, КП КМР "Костопільводоканал" пропонує споживачам встановлювати прилади обліку води. Завдяки цьому у споживачів з`явиться можливість регулювати та вести облік свого водокористування, економити та впливати на розмір водоспоживання у власному будинку.

Вартість плати за полив 1 сотки присадибної ділянки громадян згідно розрахунку становить:

- при кількості опадів менше за середньостатистичні дані норми витрати приймається 6 л/м3 на добу

100 м2 х 30 х 0,006* м3/добу х 25,73грн.** = *463,14 грн*.

- при кількості опадів в межах середньостатистичних даних норми витрати приймається 5 л/м3 на добу

100 м2 х 30 х 0,005* м3/добу х 25,73грн.** = 385,95 грн.

- при кількості опадів більше середньостатистичних даних норми витрати приймається 4 л/м3 на добу

100 м2 х 30 х 0,004* м3/добу х 25,73грн.** = 308,76 грн.