В Музеї книги та друкарства Державного історико-культурного заповідника м.Острог презентують унікальні факсимільні видання Христинопільського Апостола середини XII століття, Львівського Апостола Івана Федоровича 1574 року та Теслугівського Апостола 1594 року.. Про це повідомляють в Рівненській обласній раді.

Це пам’ятки давньої української мови, літератури та культури XII, другої половини і кінця XVI століть видані у межах проєкту «Повертаємо в Україну культурну спадщину», започаткованого ще у 2009 році.

Мета проєкту - повернути у вигляді факсимільних копій давні українські рукописні книги, які створені на теренах Русі-України та розпорошені по світу з різних причин (деякі дарували як весільний посаг, якісь забирали з собою завойовники, інші ж ставали коштовними дарунками).

Його реалізація стала можливою завдяки тривалій співпраці Національного заповідника «Софія Київська», видавництва «Горобець», Благодійного фонду імені Б. Возницького, Центру дослідження і відродження Волині, а також завдяки підтримці меценатів.

Перш ніж книги передали до друкарні, фоліанти Апостолів досліджували науковці заповідника й інших закладів.

Христинопільський Апостол - це кирилична рукописна книга на пергаменті біблійного характеру. Він складається з послідовних текстів Діянь і Послань апостолів та створений у середині ХІІ ст.

Львівський «Апостол» або «Діяння та послання апостольські» - найдавніше точно датована книга, надрукованою в Україні. Видана у лютому 1574 Іваном Федоровичем у Львові.

Теслугівський Апостол 1594 року належить до українізованих списків із друкованого Апостола 1525 року Франциска Скорини. Кодекс створений на Волині у містечку Теслугів священником Гермогеном з 20 жовтня 1593 по 28 січня 1594 року півуставним типом письма і орнаментований у народному стилі за мотивами української вишивки.

Презентація відбудеться 28 березня о 15 год.

Читайте також: На Рівненщині продовжують реформувати психологічну службу у закладах освіти