10 квітня православні християни святкують День пам’яті Преподобного Іларіона. Також у цей день відзначають День братів і сестер.

ЯКЕ СЬОГОДНІ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО

У православ’ї в цей день вшановують преподобного Іларіона Нового, який з юності обрав для себе чернецтво. Протягом багатьох років він боровся з тілесною пристрастю і перебував в мовчанні. Перевершивши багатьох ченців доброчесним життям, він отримав сан пресвітера і був поставлений ігуменом Пелікітського монастиря (Мала Азія).

За своє життя Іларіон звершив багато чудес і зцілень. Молитвою і словом він позбавив ниви і виноградники від шкідників – тварин і комах, під час посухи звів на землю дощ і зупинив град, зцілив багатьох людей, одержимих бісом, а також сліпих та калік.

За деякими відомостями, преподобний Іларіон жив кінці VII – на початку VIII століття в період правління імператора Лева III Исавра – противника святих ікон. За шанування ікони Спасителя святий прийняв муки і був убитий.

ІМЕНИНИ: ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА

10 квітня день ангела відзначають: Марія, Іларіон, Степан, Боян, Євстрат, Ілля, Лазар, Сава, Микола.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ Й ТРАДИЦІЇ

Прізвисько «виверни голоблі» святий Іларіон отримав на Русі через те, що погода до дня його пам’яті стає зовсім теплою. Навіть якщо сніг долежав до 10 квітня, то скоро він точно повністю розтане. Тому пора з саней вивертати голоблі і відправляти зимовий транспорт на повітку. Ще в цей день ходили очищати ставки, які скинули крижаний покрив.

10 квітня славили мати-й-мачуху, яка, за народним віруванням, гріє землю. Вважається, що квіти мати-й-мачухи сьогодні мають особливу силу. 10 квітня – останній день в році, коли засушені з минулого року квітки мати-й-мачухи ще мають цілющу та магічну силу. А завтра вони вже будуть просто травою. Але 10 квітня вони віддають всю могутність, яке у них є.

Народні прикмети на 10 квітня

1. Чути глухий і тривалий грім – буде найближчим часом багато дощів.

2. Сороки сидять на верхівках дерев – холод незабаром закінчиться.

3. Дощ у цей день – до хорошого врожаю.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ СЬОГОДНІ

Не можна 10 квітня сваритися, ображатися і ображати близьких.

У цей день не варто щось позичати.

Не можна починати нові справи.

Не слід у цей день з'ясовувати стосунки.